Zeekoe geboren in gevangenschap

In Venezuela is een zeekoe geboren in gevangenschap, iets wat zelden gebeurt. De zeekoe is een bedreigde diersoort.

In Venezuela is een zeekoe geboren in gevangenschap, iets wat zelden gebeurt. De zeekoe is een bedreigde diersoort.

Het dier werd geboren op 13 oktober maar het nieuws is nu pas bekend gemaakt. Het gaat om een vrouwelijk kalf van de Caraïbische lamantijn of zeekoe (Trichecus manatus), een van de drie lamantijnsoorten (de twee andere soorten zijn de Amazone-lamantijn en de West-Afrikaanse lamantijn.)

Het dier is geboren in de dierentuin Bararida in de stad Barquisimeto, in het noorden van Venezuela. Het is pas de derde maal dat een exemplaar van de bedreigde soort in gevangenschap geboren wordt in Zuid-Amerika. Twee van de drie zijn in Venezuela geboren, het derde in Brazilië.

“Het is een belangrijk succes gezien de bescheiden middelen en het bedreigde statuut van de soort”, zegt Esmeralda Mujica, voorzitter van de Vereniging van Venezolaanse Dierentuinen.

Menselijke activiteit

De lamantijn of zeekoe is een zeezoogdier dat tot 600 kilogram kan wegen en vooral in tropische wateren in Amerika en Afrika te vinden is. De Caraïbische lamantijn komt vooral voor in de Golf van Mexico en de Caraïbische Zee en voor de kust van Zuid-Amerika, van het zuiden van Florida tot Brazilië.

Door toenemende menselijke activiteit in deze kustzones (toerisme, visserij, aquacultuur) is het leefgebied van de Caraïbische lamantijn steeds kleiner geworden. De dieren raken vaak gewond bij botsingen met de schroef van buitenboordmotoren, ze raken verstrikt in visnetten of slikken nylondraad van vistuig in. Ook illegale jacht vormt een belangrijke bedreiging, vooral voor de kust van Brazilië.

Twee eeuwen geleden beschreef de Duitse ontdekkingsreiger Alexander von Humboldt nog de overvloed aan lamantijnen in de rivierbekkens van de Orinoco en Amazone. Vandaag blijven daar maar kleine populaties meer over.

Door zijn bedreigde status staat de Caraïbische lamantijn op de Cites-lijst, de lijst van de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Soorten. De Internationale Unie voor Milieubescherming (IUCN) heeft de soort eveneens op zijn Rode Lijst met bedreigde soorten gezet.

In de Venezolaanse dierentuinen leven nu vijf lamantijnen, waarvan twee kalveren, een mannetje, en het vrouwtje dat deze maand geboren is. Volgens biologen bieden beide jongen perspectieven voor het behoud van de soort. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content