Polen wil niet weten van nieuwe klimaatdoelstellingen

© Reuters

Polen, dat voor zijn elektriciteitsproductie heel afhankelijk is van sterk vervuilende kolencentrales, zou gekant zijn tegen nieuwe klimaatdoelstellingen. Ook weigert het land te verzaken aan zijn enorme overschot aan CO2-uitstootrechten om de momenteel zeer lage CO2-prijs van 8 euro per ton te verhogen.

In de aanloop naar een bijeenkomst van de Europese milieuministers heeft Polen zich opnieuw gekant tegen meer ambitieuze klimaatdoelstellingen. Het land dreigt met een veto tegen een plan voor de vermindering van de CO2-uitstoot tegen 2050.

De milieuministers zullen in Brussel een roadmap bespreken die de uitstoot tegen 2050 met minstens 80 procent moet indijken (in vergelijking met 1990). Naast aanbevelingen over de omschakeling naar een koolstofarme economie bevat het plan ook tussentijdse doelstellingen, zoals een reductie met 40 procent tegen 2030.

De Poolse minister Marcin Korolec heeft echter verzet aangetekend. Volgens hem zou het voor Europa “zeer voorbarig zijn om een klimaatbeleid uit te tekenen terwijl men niet weet hoe de internationale onderhandelingen zullen evolueren”.

Polen verzet zich tegen tussentijdse doelstellingen

Polen, dat voor zijn elektriciteitsproductie heel afhankelijk is van sterk vervuilende kolencentrales, zou gekant zijn tegen alle nieuwe tussentijdse doelstellingen. Ook weigert het land te verzaken aan zijn enorme overschot aan CO2-uitstootrechten om de momenteel zeer lage CO2-prijs van 8 euro per ton te verhogen.

Korolec gaf ook opnieuw te kennen dat zijn land niet wil weten van meer ambitieuze doelstellingen voor 2020. Europa heeft zich er wettelijk toe verbonden om de uitstoot tegen dat jaar met 20 procent in te dijken. De doelstelling kan opgetrokken worden tot 30 procent als andere economische grootmachten een gelijkaardige inspanning leveren.

Inspanning tot 30 procent

Vele West-Europese landen willen niet wachten op de rest van de wereld en zijn bereid om sowieso voor 30 procent te gaan. Europa is immers prima op koers om 20 procent te halen en de roadmap suggereert dat ook 25 procent binnen bereik komt te liggen als maatregelen voor meer energie-efficiëntie hun vruchten beginnen af te werpen.

Joke Schauvliege

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) pleitte deze week nog voor een verhoging van de inspanning tot 30 procent. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content