Wetenschap Het gaat slecht met de bij, hommel, bladluis en co (en dat is geen goed nieuws voor de mens)
Natuur De geestelijke vader van Maai Mei Niet: ‘Interesseert de natuur je niet? Doe dan mee voor je eigen gezondheid’
Milieu Milieu De strijd om het statiegeld: waarom werkt het in Nederland, maar niet in België? Statiegeld voor plastic flessen en blik verdeelt al decennialang de Belgische politiek. Europa duldt geen uitstel meer. Statiegeld komt er wellicht, maar onder welke vorm? Knack dook diep in de blauwe zak die de inzet vormt van intens lobbywerk.
Klimaat Klimaat Steeds minder sneeuw in Himalayagebergte: waterbronnen van 2 miljard mensen bedreigd Er ligt steeds minder sneeuw in het Himalayagebergte. De sneeuwbedekking is er op het laagste niveau in 23 jaar. Dat bedreigt de waterbronnen van 2 miljard mensen, meldt het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD).
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Aftellen naar de meest nauwkeurige klok ooit: ‘Mogelijk zullen we aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen’ Wetenschappers staan dicht bij de ontwikkeling van een klok die nóg preciezer is dan de atoomklok. Een klok die ons anders zal doen nadenken over tijd en ruimte. ‘De huidige definitie van de seconde moet op de schop.’
Wetenschap Wetenschap Waarom Dirk Draulans even dragqueen was: ‘Puur heteroseksuele soorten zijn een uitzondering’ Ongeveer 10 procent van de mensen beleeft zijn seksualiteit anders dan wat als doorsnee wordt gezien. Maar is dat ‘tegennatuurlijk’? Helemaal niet. Ook de natuur zit barstensvol soorten die ‘het’ anders doen.
Natuur Natuur Geeft de helft van de Vlaamse boeren er tegen 2030 de brui aan? Er wordt hard nagedacht over het verzoenen van natuur en landbouw. Misschien is een ‘natuurlijk’ uitdoofbeleid voor klassieke landbouw in de buurt van natuurgebieden de beste optie.
Wereld Wereld Slachtofferbalans aardbeving Myanmar loopt op tot 694 doden De slachtofferbalans van de hevige aardbeving in Myanmar is opgelopen tot 694 doden en 1.670 gewonden. Dat heeft de junta van het land zaterdagochtend bekendgemaakt. Het aantal slachtoffers van de aardbeving in Myanmar zou in de tienduizenden kunnen lopen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Andrew Bastawrous helpt 10 miljoen mensen beter zien In partnership met Rolex Dankzij Peek Vision, het project van de Britse arts en Rolex Award-laureaat Andrew Bastawrous, wordt het gezichtsvermogen van intussen meer dan 10 miljoen mensen in Afrika en Azië getest en verbetert. Miljoenen mensen op de wereld zijn slechtziend. Een beperkt gezichtsvermogen is doorgaans behandelbaar, maar veel mensen leven in slecht bereikbare …
Wereld Wereld David Van Reybrouck: ‘Of de Russen naar hier komen, zal nog moeten blijken, maar die hittegolven komen zeker’ ‘De bijna-euforie waarmee het defensievraagstuk vandaag op de kaart wordt gezet, is alle proporties te buiten,’ zegt schrijver David Van Reybrouck, die per 1 april de nieuwe ‘Denker der Nederlanden’ wordt. ‘We evolueren naar een prerevolutionair klimaat.’
Milieu Milieu Minstens 34 mensen omgekomen bij stormen en tornado's in VS Bij de stormen en tornado's die door de Verenigde Staten trekken, zijn minstens 34 mensen om het leven gekomen. Dat melden Amerikaanse media zaterdag (lokale tijd). In de staat Mississippi zijn zes mensen om het leven gekomen, meldt gouverneur Tate Reeves. Het gaat om één dode in Covington County, twee doden in Jeff Davis County …
Opinie | Klaas Willaert Opinie | Klaas Willaert 'Diepzeemijnbouw op een kruispunt: wordt 2025 een sleuteljaar?' Professor Klaas Willaert (UGent) staat stil bij de recente ontwikkelingen rondom de exploitatie van grondstoffen op de bodem van de oceaan.
Natuur Natuur Nieuwe trend: rechtszaken aanspannen om natuur- en milieuverenigingen monddood te maken Greenpeace en Natuurpunt krijgen zware juridische claims met hoge schadevergoedingseisen te verwerken. Vooral grote bedrijven zijn hun inspanningen beu. Ook politici gaan soms in de remmen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Nieuwe klimaatdocu ‘2050’ met Alain Hubert: ‘Als we ons gedrag niet veranderen, maken we geen schijn van kans’ De documentaire 2050, op 5 maart te zien in de bioscoop, vestigt opnieuw de aandacht op de Prinses Elisabethbasis op Antarctica en zijn initiatiefnemer Alain Hubert. Het is een film die alarm slaat, maar ook laat zien dat oplossingen binnen handbereik liggen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Hoe de CERN & Society Foundation de volgende generatie wetenschappelijke onderzoekers inspireert In partnership met Rolex Wetenschap toegankelijk maken voor de volgende generatie. Dat is de missie van CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Europese Raad voor Kernonderzoek), wereldleider inzake elementairedeeltjesfysica. Met de steun van Rolex zwengelt de CERN & Society Foundation de nieuwsgierigheid van jongeren aan met praktische, educatieve programma’s. De Rolex Milgauss weerstond magnetische …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De strijd tegen microplastics begint pas: ‘Alle elementen voor de invoering van statiegeld liggen op tafel’ Consumenten en ondernemers doen hun best om de massastroom aan plastic in het milieu te verminderen. Alleen het beleid blijft achter.
Natuur Natuur 50 jaar Natuurhulpcentrum: ‘Het is schrijnend hoeveel mensen dieren louter als consumptieproducten zien’ Het Natuurhulpcentrum van dierenliefhebber van het eerste uur Sil Janssen in Oudsbergen begint na ‘vijftig jaar Sil’ aan een nieuwe fase: bioloog Frederik Thoelen wordt codirecteur.
Natuur Natuur Waarom de boeren boos zijn: ‘Mensen hebben een idyllisch beeld van de landbouw. Alleen in crisis krijgen ze de realiteit te zien’ In Nederland laait het stikstofdebat weer op. Komt daarmee ook het boerenprotest terug? De protesten zijn hoe dan ook een gevolg van ‘de hoogmoed van de politiek’, stelt de Nederlandse journalist Dick Veerman. ‘De boer is de kanarie in de kolenmijn voor de rest van de samenleving.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Jong talent: Colin Deblonde (26) wil met Dripl de frisdrankindustrie heruitvinden ‘Elke dag belanden er 1,3 miljard verpakkingen uit de frisdrankindustrie op de afvalberg’, zegt ondernemer Colin Deblonde. ‘Dat is een berg zo hoog als de Eiffeltoren. Bovendien zorgt de frisdrankconsumptie in België elk jaar voor 190 kiloton aan CO2-emissies. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 22.000 Belgische huishoudens.’
Natuur Natuur Natuurboek uit 1949 blijft brandend actueel: de caravan degradeert de wildernis tot consumentennatuur Een kleine eeuw van debat en strijd heeft niets wezenlijks opgeleverd op het vlak van natuurbehoud. Dat leert lectuur van een schitterend boek uit 1949. ‘Een industrie van pret en prullaria polijst de scherpe kanten van de pure natuur’, schreef Aldo Leopold.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Is eendenkroos het nieuwe supereiwit? 'Het heeft niet zoveel smaak. Dat is een voordeel' Reindert Devlamynck (29) won de ‘wetenschapsbattle’ met zijn pleidooi voor eendenkroos.
Wetenschap Wetenschap Asteroïde scheert eind 2032 (wellicht) aan de aarde voorbij Elk jaar in aanloop naar 25 december is het een bijna existentiële vraag: wordt het een witte kerst, of niet? Misschien richten we in 2032 in de eindejaarsperiode onze kopzorgen beter op iets anders. Een asteroïde kan binnen een goede acht jaar namelijk heel dicht bij de aarde komen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Pioniers in wetenschap, gezondheid en technologie vieren In partnership met Rolex Het Science, Health and Technology Moment brengt de uitzonderlijke partners van Rolex voor het voetlicht: Testimonees en Award Laureaten die zich wetenschappelijk wijden aan de bescherming van de planeet en de verbetering van het menselijk welzijn. Gedreven door de geest van ontdekking en met de hulp van het in 2019 gelanceerde …
Milieu Milieu Houtverbranding: ‘De overheid laat de Vlaming letterlijk stikken’ Houtverwarming is de grootste producent van fijnstof in Vlaanderen. Toch wordt er amper regelgeving rond gecreëerd. Ook bevoegd minister Jo Brouns komt niet verder dan wat geneuzel over sensibiliseren.
Klimaat Klimaat Storm Eowyn: stroomuitval in Ierland, geen treinen in Schotland, beperkte gevolgen in Vlaanderen Storm Eowyn is vrijdagochtend aan zijn doortocht van de Britse eilanden begonnen. In Ierland zitten meer dan 700.000 gezinnen zonder stroom. In Schotland rijden geen treinen en overal op de eilanden worden vliegtuigen aan de grond gehouden. In Vlaanderen zouden de gevolgen volgens de VMM eerder beperkt blijven. In Ierland, Noord-Ierland en delen van Schotland …
Natuur Natuur Ruzie over de zeearenden: conservator natuurgebied De Blankaart beschuldigd van 'nestverstoring' Een natuurinspecteur beschuldigt de conservator van het natuurgebied De Blankaart ervan dat hij het enige zeearendsnest in België verstoord heeft.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Hoe weerbaar zijn onze drinkwaterbronnen? ‘We moeten zoetwater koesteren’ (video) Het klinkt contradictorisch na een jaar dat het natste ooit was, maar Vlaanderen heeft een probleem van verdroging. Raken onze drinkwaterbronnen ooit op?
Natuur Natuur De groenling is slachtoffer van een parasiet die profiteert van voederplekken in tuinen Het is moeilijk om een concreet aantal op het aantal groenlingen te plakken. Volgens cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek broeden er in Vlaanderen tussen de 40.000 en 80.000 koppels. In Nederland zouden het er tussen de 60.000 en 90.000 zijn. Het Europees bestand van de soort wordt als ‘stabiel’ omschreven. Oorspronkelijk was …
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Denk je dat er ook maar één orka is die ooit gevraagd heeft om in gevangenschap te kunnen leven?' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans reflecteert over wat er moet gebeuren met de 55 orka’s die wereldwijd nog in dolfinaria gehouden worden.
Klimaat Klimaat Het is nu ook officieel: 2024 was het warmste jaar ooit. 'Dit was een rampjaar' Met een temperatuur die 1,6 graad Celsius hoger lag dan het pre-industriële gemiddelde was 2024 het eerste jaar waarin de ondergrens van het Klimaatakkoord van Parijs - 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële gemiddelde - werd doorbroken
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Stellantis ontwikkelt ‘groene’ dieselmotor Heeft de dieselmotor nog een toekomst dankzij plantaardige olie? Stellantis denkt van wel.
Wereld Wereld Bosbranden Los Angeles: 30.000 bewoners krijgen evacuatiebevel In het noorden van Los Angeles hebben meer dan 30.000 bewoners een evacuatiebevel gekregen door branden in de heuvels rond de Amerikaanse stad. Dat meldt het lokale hoofd van de brandweer aan Amerikaanse media. Er woeden drie branden die snel uitbreiden en al meerdere gebouwen in de as hebben gelegd.
Natuur Natuur Schuchtere paardenanemonen overleven hittegolven gemakkelijker dan assertieve Zeeanemonen zijn vastzittende mariene diertjes. Ze zien eruit als een krans van tentakels boven op een steel, waardoor ze wat van bloemen hebben – vandaar hun naam. Voor ons deel van de Noordzee zijn tien soorten beschreven. De bekendste is de paardenanemoon, soms zeetomaat geheten, omdat ze dikwijls uniform rood tot bruinrood gekleurd is. Ze …
Natuur Natuur Waarom we wat vriendelijker moeten zijn over en tegen de rat Wie huisdieren zegt, denkt aan katten en honden. Maar het meest succesvolle huisdier is ook een van de meest verguisde dieren ter wereld: de rat. Ze profiteert ten volle van onze dominante aanwezigheid.
Nieuws Nieuws Hebben Geert en Jolien Noels gelijk? ‘Het meest extreme klimaatscenario is heel onwaarschijnlijk, maar nog altijd mogelijk’ Volgens het IPCC is het ergst denkbare klimaatscenario een stijging van 5°C boven het pre-industriële niveau tegen 2100. Dat scenario is volgens experts door de energietransitie heel onwaarschijnlijk geworden. ‘Maar we zitten nog altijd op een sneltrein richting een onaanvaardbaar heftige klimaatimpact.’
Milieu Milieu Olievlek in Zwarte Zee blijft uitdijen De olievlek in de Zwarte Zee blijft uitdijen. Er is nu ook vervuild zand aangetroffen op twee extra stranden op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim, zo heeft het Russische ministerie voor Noodsituaties donderdag meegedeeld. Het gaat om een strand nabij de stad Kertsj en een ander strand nabij het Tobetsjikskoje meer. Op 15 december …
Klimaat Klimaat Definitieve cijfers: 2024 was natste jaar ooit (en derde somberste en vijfde warmste) Het voorbije jaar zijn een aantal weerrecords voor ons land gebroken, zo bevestigt het KMI woensdag in zijn definitief jaaroverzicht. 2024 was het natste jaar ooit in Ukkel. Qua zonneschijn het derde somberste jaar en qua temperaturen het vijfde warmste sinds het begin van de metingen in 1833. Wereldwijd was 2024 het warmste jaar ooit.
Klimaat Klimaat Klimaatverandering veroorzaakte gemiddeld 41 extra gevaarlijke hittedagen in 2024 De klimaatverandering heeft in 2024 gemiddeld 41 extra gevaarlijke hittedagen veroorzaakt. Dat blijkt vrijdag uit het jaaroverzicht van World Weather Attribution (WWA) en Climate Central, twee organisaties die becijferen in welke mate extreme weerfenomenen waarschijnlijker en intenser zijn geworden als gevolg van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Geert Noels en dochter Jolien over de klimaatopwarming: ‘Meeste wetenschappers zijn het erover eens: het worstcasescenario is afgewenteld’ Geert Noels en dochter Jolien hebben zo hun bedenkingen bij de apocalyptische verhalen over de opwarming van de aarde: ‘We zouden dat luid en duidelijk moeten roepen: de strijd tegen de opwarming van de aarde zorgt ook voor een betere gezondheid van de mensen, meer maatschappelijke samenhang en minder verzuring.’
Opinie | Patrick Dupriez Opinie | Patrick Dupriez 'Zijn de federale onderhandelaars bezig met de effecten van klimaatverandering op ons welzijn en de overheidsfinanciën?' 'Naarmate de werkelijkheid van de klimaat- en biodiversiteitscrisis ernstiger en urgenter wordt, lijkt het erop alsof velen ervoor kiezen om dat vooral niet te willen zien', schrijft Patrick Dupriez. Hij roept de partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering op om klimaat en milieu niet uit het oog te verliezen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De sporen van dieren volgen met de CyberTracker van Louis Liebenberg In partnership met Rolex In 1997 creëerde Louis Liebenberg een digitale tool waarmee inheemse trackers (spoorzoekers) hun observatie van dieren kunnen registreren en uitwisselen voor leefmilieubehoud en andere, soms verrassende doeleinden. Met de steun van Rolex werd de CyberTracker wereldwijd populair en krijgt het toestel nu een upgrade. De CyberTracker als onmisbare tool voor inheemse …
Klimaat Klimaat Zorgt klimaatverandering voor meer droogte of juist voor meer nattigheid? Nee, het was niet alleen een gevoel, en ja, uw gezeur over het weer was niet ongegrond. Volgens de harde data van het KMI was 2024 het natste jaar sinds het begin van de metingen in Ukkel. Dat had te maken met een toevallige samenloop van weerkundige variabelen, maar ook de invloed van klimaatopwarming is onmiskenbaar.
Klimaat Klimaat Verkoeling in de stad: de juiste boom op de juiste plaats is essentieel Bomen kunnen steden aanzienlijk verkoelen, maar nieuw onderzoek stelt nu dat boomkruinen ook warmte kunnen vasthouden, om die 's nachts weer af te geven. De onderzoekers willen hiermee geen verwarring zaaien, wel stadsplanners helpen bij het kiezen van de meeste geschikte bomen om hittestress zo optimaal als mogelijk tegen te gaan.
Milieu Milieu Kleinere varkensstapel oorzaak van verbetering waterkwaliteit? De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaamse landbouwgebieden verbetert, mogelijk door een afname van de veestapel. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de waterkwaliteit in landbouwgebieden.
Natuur Natuur Aantal uitheemse soorten in de Noordzee ruim verdrievoudigd Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Wolvenjacht is in Vlaanderen (en Europa) nog niet voor morgen' De versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf in Europa lijkt onomkeerbaar nu de permanente commissie onder het Verdrag van Bern vorige week heeft ingestemd met het verlaagd beschermingsniveau. Toch is wolvenjacht in onze regio’s nog niet voor morgen, beargumenteert Hendrik Schoukens. De Europese Commissie lijkt de wolf op te offeren in zijn strijd om de ziel van het platteland terug te winnen. Maar het zou van een kale reis terug kunnen komen in deze hopeloos achterhaalde symbolenstrijd.