Michel: ‘Intimidatie door PS zal geen effect hebben op mij’

Charles Michel © Belga

‘Zowel vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken onderschrijven de visie van de federale regering dat de collaboratie met de bezetter tijdens de oorlog fout was’, aldus premier Charles Michel.

De twee N-VA’ers lagen de voorbije dagen onder vuur voor uitspraken over de collaboratie en aanwezigheid op een verjaardagsfeest van VMO-stichter Bob Maes. Michel had maandag al een gesprek met Jan Jambon over zijn uitspraak dat collaborateurs “hun redenen hadden”. Hij zat dinsdagmiddag ook even samen met Theo Francken, van wie bekendraakte dat hij – samen met Vlaams minister Ben Weyts – op een feest ter ere van Bob Maes aanwezig was.

Beide N-VA’ers laten er geen twijfel over bestaan dat de collaboratie fout was, zei Michel.

Ontslag

Verschillende oppositiepartijen vroegen al om het ontslag van Jambon en Francken, of dat Michel op zijn minst hun daden zou veroordelen. “Ik heb begrepen dat de oppositie voor de polemiek gekozen heeft en voor het communautaire. Dat is in tegenspraak met het regeerakkoord”, reageerde Michel daarop in Terzake.

Vooral PS-fractieleidster Laurette Onkelinx trok hard van leer in de Kamer. “Dat is een vorm van intimidatie door de PS die geen effect zal hebben op mij”, zei Michel.

Surrealistisch

De nieuwe premier benadrukte de eensgezindheid binnen de regering om voor stabiliteit te zorgen. “De oppositie zal alles proberen om olie op het vuur te gooien. Het is surrealistisch dat ze de communautaire bom zullen proberen te gebruiken. Dat terwijl de regering een stabiel klimaat nastreeft om de komende vijf jaar belangrijke hervormingen door te voeren”, zei Michel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content