CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft premier Charles Michel opgeroepen om de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog te veroordelen.

De N-VA-minister kwam in La Libre Belgique en La Dernière heure terug op zijn deelname aan een vergadering van het Sint-Maartensfonds een tiental jaar geleden. "Het is gemakkelijker praten achteraf", zegt de nummer één van de N-VA in de federale regering. "De mensen die met de Duitsers collaboreerden, hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode."

Volgens Lutgen zijn dergelijke uitspraken onaanvaardbaar voor een federale minister. "Ik vraag dat de premier deze uitspraken veroordeelt. Er kan geen sprake zijn van een fait divers en er bestaan geen goede redenen om tijdens de oorlog met de Duitsers te collaboreren. Ik plaats de eerste minister voor zijn verantwoordelijkheid. Men kan niet aanvaarden dat een minister, en zeker een vicepremier, dergelijke verklaringen aflegt", stelt de CDH-voorzitter.

Imago van België

Ook de PS heeft premier Michel gevraagd om afstand te nemen van de verklaringen van Jambon over de collaboratie. De Franstalige socialisten vinden dat Michel aan alle ministers moet vragen zich te distantiëren van de uitspraken omdat die het imago van België in het buitenland schaden. "Dergelijke uitlatingen zijn verschrikkelijk choquerend omdat ze de collaboratie van de Belgen, of ze nu Vlaming, Waal of Brusselaar zijn, met de nazibezetter goedpraten en rechtvaardigen. De verklaringen zijn ook choquerend voor de slachtoffers van de nazibezetting en hun familie. De uitlatingen zijn des te meer onwaardig en verontrustend omdat ze komen van een minister in functie, die geacht wordt alle Belgen te vertegenwoordigen", verklaarde PS-Kamerlid André Frédéric.

Jean-Marc Nollet, fractieleider van Ecolo in de Kamer, hoopt eveneens dat Michel zich spontaan zal distantiëren van de uitspraken van Jambon. Nollet verklaarde in de marge van een persconferentie gechoqueerd te zijn door het interview met Jambon. "Hij speelt met symbolen, hij surft erop", aldus de fractieleider. Dergelijke "onnodige" uitspraken zetten mensen tegen elkaar op, aldus Nollet.

Oneerlijke interpretatie

Jambon betreurt ondertussen de "oneerlijke interpretatie die sommigen aan mijn woorden geven". Dat stelt hij in een korte reactie op de kritiek op zijn uitspraken over collaboratie maandag in enkele Franstalige kranten. "Maar als die foutieve interpretatie mensen zou hebben gekwetst, dan heb ik daar spijt van", vervolgt hij.

"De collaboratie was fout. Daar ben ik altijd zeer duidelijk over geweest. Ik heb op geen enkel moment of op geen enkele wijze de collaboratie vergoelijkt. De collaboratie kan niet gerechtvaardigd worden. Het was een historische vergissing met verregaande gevolgen. Ik betreur de oneerlijke interpretatie die sommigen aan mijn woorden geven. Maar als die foutieve interpretatie mensen zou hebben gekwetst, dan heb ik daar spijt van."

(Belga/TE)

CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft premier Charles Michel opgeroepen om de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog te veroordelen.De N-VA-minister kwam in La Libre Belgique en La Dernière heure terug op zijn deelname aan een vergadering van het Sint-Maartensfonds een tiental jaar geleden. "Het is gemakkelijker praten achteraf", zegt de nummer één van de N-VA in de federale regering. "De mensen die met de Duitsers collaboreerden, hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode."Volgens Lutgen zijn dergelijke uitspraken onaanvaardbaar voor een federale minister. "Ik vraag dat de premier deze uitspraken veroordeelt. Er kan geen sprake zijn van een fait divers en er bestaan geen goede redenen om tijdens de oorlog met de Duitsers te collaboreren. Ik plaats de eerste minister voor zijn verantwoordelijkheid. Men kan niet aanvaarden dat een minister, en zeker een vicepremier, dergelijke verklaringen aflegt", stelt de CDH-voorzitter. Ook de PS heeft premier Michel gevraagd om afstand te nemen van de verklaringen van Jambon over de collaboratie. De Franstalige socialisten vinden dat Michel aan alle ministers moet vragen zich te distantiëren van de uitspraken omdat die het imago van België in het buitenland schaden. "Dergelijke uitlatingen zijn verschrikkelijk choquerend omdat ze de collaboratie van de Belgen, of ze nu Vlaming, Waal of Brusselaar zijn, met de nazibezetter goedpraten en rechtvaardigen. De verklaringen zijn ook choquerend voor de slachtoffers van de nazibezetting en hun familie. De uitlatingen zijn des te meer onwaardig en verontrustend omdat ze komen van een minister in functie, die geacht wordt alle Belgen te vertegenwoordigen", verklaarde PS-Kamerlid André Frédéric. Jean-Marc Nollet, fractieleider van Ecolo in de Kamer, hoopt eveneens dat Michel zich spontaan zal distantiëren van de uitspraken van Jambon. Nollet verklaarde in de marge van een persconferentie gechoqueerd te zijn door het interview met Jambon. "Hij speelt met symbolen, hij surft erop", aldus de fractieleider. Dergelijke "onnodige" uitspraken zetten mensen tegen elkaar op, aldus Nollet.Jambon betreurt ondertussen de "oneerlijke interpretatie die sommigen aan mijn woorden geven". Dat stelt hij in een korte reactie op de kritiek op zijn uitspraken over collaboratie maandag in enkele Franstalige kranten. "Maar als die foutieve interpretatie mensen zou hebben gekwetst, dan heb ik daar spijt van", vervolgt hij. "De collaboratie was fout. Daar ben ik altijd zeer duidelijk over geweest. Ik heb op geen enkel moment of op geen enkele wijze de collaboratie vergoelijkt. De collaboratie kan niet gerechtvaardigd worden. Het was een historische vergissing met verregaande gevolgen. Ik betreur de oneerlijke interpretatie die sommigen aan mijn woorden geven. Maar als die foutieve interpretatie mensen zou hebben gekwetst, dan heb ik daar spijt van."(Belga/TE)