Na de dood van haar vader in 1953 nam Svetlana de naam van haar moeder - de tweede vrouw van Stalin - aan, Alliloejeva. In 1967 emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze door het leven ging als Lana Peters.

Svetlana uitte in twee autobiografieën zware kritiek op de Sovjetunie en distantieerde zichzelf ook van het communisme en haar vader, die ze een 'moreel en spiritueel monster noemde', maar in de jaren tachtig keerde ze naar de Sovjetunie terug en veroordeelde ze het Westen.

Svetlana trouwde minstens vier keer en had drie kinderen, van wie ze er twee in de Sovjetunie achterliet.

Op het moment van haar dood woonde ze in de Amerikaanse staat Wisconsin. Ze stierf aan darmkanker.

Haar broer, Jacob, stierf in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog toen zijn vader weigerde hem in te ruilen voor een Duitse generaal. Haar andere broer stierf op 40-jarige leeftijd aan alcoholisme. (Belga/TE)

Na de dood van haar vader in 1953 nam Svetlana de naam van haar moeder - de tweede vrouw van Stalin - aan, Alliloejeva. In 1967 emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze door het leven ging als Lana Peters. Svetlana uitte in twee autobiografieën zware kritiek op de Sovjetunie en distantieerde zichzelf ook van het communisme en haar vader, die ze een 'moreel en spiritueel monster noemde', maar in de jaren tachtig keerde ze naar de Sovjetunie terug en veroordeelde ze het Westen. Svetlana trouwde minstens vier keer en had drie kinderen, van wie ze er twee in de Sovjetunie achterliet. Op het moment van haar dood woonde ze in de Amerikaanse staat Wisconsin. Ze stierf aan darmkanker. Haar broer, Jacob, stierf in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog toen zijn vader weigerde hem in te ruilen voor een Duitse generaal. Haar andere broer stierf op 40-jarige leeftijd aan alcoholisme. (Belga/TE)