De filmheld Arnold Schwarzenegger wil graag de volgende president van de Verenigde Staten worden. Maar Schwarzenegger werd geboren in Oostenrijk en de grondwet bepaalt dat alleen hij of zij die geboren werd op Amerikaans grondgebied, president van de Verenigde Staten kan worden.

Grondwet omzeilen

De gespierde acteur gaat proberen de bepaling in de grondwet te omzeilen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Post. Maar deze wijziging ligt niet voor de hand. De wet kan alleen worden aangepast als een tweederdemeerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat akkoord gaat. Bovendien moet driekwart van de staten een amendement ratificeren, wat enkele jaren kan duren.

Maar aangezien de Verenigde Staten steeds multicultureler worden, sluit de krant niet uit dat een wijziging kan doorgevoerd worden.

Sinds 1983 Amerikaans staatsburger

Ondertussen is Schwarzenegger alvast gestart met wat promotie. Tijdens de voorstelling van zijn recentste film Escape Plan, sprak hij openlijk over zijn politieke ambities.

De acteur is sinds 1983 Amerikaans staatsburger. (AVE)

De filmheld Arnold Schwarzenegger wil graag de volgende president van de Verenigde Staten worden. Maar Schwarzenegger werd geboren in Oostenrijk en de grondwet bepaalt dat alleen hij of zij die geboren werd op Amerikaans grondgebied, president van de Verenigde Staten kan worden. De gespierde acteur gaat proberen de bepaling in de grondwet te omzeilen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Post. Maar deze wijziging ligt niet voor de hand. De wet kan alleen worden aangepast als een tweederdemeerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat akkoord gaat. Bovendien moet driekwart van de staten een amendement ratificeren, wat enkele jaren kan duren. Maar aangezien de Verenigde Staten steeds multicultureler worden, sluit de krant niet uit dat een wijziging kan doorgevoerd worden. Ondertussen is Schwarzenegger alvast gestart met wat promotie. Tijdens de voorstelling van zijn recentste film Escape Plan, sprak hij openlijk over zijn politieke ambities. De acteur is sinds 1983 Amerikaans staatsburger. (AVE)