Han Renard

De partijtop haalde het grove geschut boven, maar in weerwil daarvan kreeg Jong CD&V op het partijcongres zaterdag toch nog 30 procent van de congresgangers achter een resolutie om uit de federale regering te stappen.

De partijtop van CD&V heeft vorige week alles uit de kast gehaald om de ontevreden en verontruste basis te sussen na de breuk met N-VA. Met succes, zo lijkt het, want op het partijcongres zaterdag in Molenbeek koos meer dan 80 procent van de leden voor de communautaire dialoog van Vlaams minister-president Kris Peeters en het behoud van de federale regering van Yves Leterme.

Desondanks kon de resolutie van Jong CD&V met de vraag om ontslag te nemen uit de federale regering rekenen op de goedkeuring van maar liefst 30 procent van de aanwezigen. ‘Een sterk signaal’, zegt CD&V-jongerenvoorzitter Bert De Brabandere na afloop. ‘Eén op de drie militanten heeft het aangedurfd om voor de ogen van de verzamelde partijtop en de premier in het bijzonder tegen de federale regering te stemmen, ondanks urenlange toespraken van onze kopmannen genre “wij of de chaos”, en alle inspanningen in de dagen voordien.’

Waarom kan CD&V de federale regering beter opblazen?

BERT DE BRABANDERE: We hebben geen enkel vertrouwen in de federale regering zoals die nu loopt. En we hebben de indruk dat CD&V tegen beter weten in blijft voortdoen, maar dat we ons in hoog tempo in de vernieling aan het rijden zijn. Wij zijn bang dat onze partij, door in de regering te blijven, opnieuw tot de oude CVP vervelt. Heel problematisch vinden wij ook dat de regering-Leterme zonder N-VA geen meerderheid meer heeft aan Vlaamse kant. Situaties zoals vorige week, waarbij een meerderheid van de Vlaamse Kamerleden het ontslag van minister Patrick Dewael eiste, zullen in de toekomst nog voorvallen. Voeg daarbij de moeilijke begroting en het delicate asielvraagstuk. Wij geloven niet dat deze regering in staat is daarover goede politieke akkoorden te maken.

Is er ook bezorgdheid over de communautaire dialoog?

DE BRABANDERE: Ja, temeer omdat er geen plan B voorhanden is. Leterme is zwaar beschadigd en heeft veel van zijn geloofwaardigheid verloren. Als we nu ook nog eens Kris Peeters verliezen – het is toch niet ondenkbaar dat het communautaire dossier opnieuw voor problemen zorgt in de Vlaamse regering -, weet ik niet wie we nog van stal moeten halen. We hebben al onze boegbeelden uitgespeeld. Ook de mogelijke aanwezigheid van FDF-voorzitter Olivier Maingain bij de communautaire onderhandelingen baart ons grote zorgen.

Wat heeft volgens u bij de leden de doorslag gegeven om de partijtop te blijven steunen?

DE BRABANDERE: Zonder meer sociaaleconomische overwegingen. Dat bleek ook in de werkgroepen. De wereldwijde financiële crisis en de problemen bij Fortis waren voor velen het voornaamste argument om toch de partijtop te volgen.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content