Kankerexpert Michail Ignatiadis van het Jules Bordet Instituut in Brussel gaf met twee collega’s in Nature Reviews Clinical Oncology een overzicht van het nut van vloeibare biopsieën in de strijd tegen kanker. Het betreft analysen van bloedstalen om circulerende kankercellen te detecteren. Het is zelfs mogelijk specifiek tumor-DNA uit het bloed te halen. Cellen kunnen loskomen van kankergezwellen en beginnen te circuleren om uitzaaiingen in de hand te werken.

Vloeibare biopsieën zijn gemakkelijker uit te voeren dan klassieke ‘vaste’, waarbij een weefselstaal uit een tumor moet worden gehaald. Zeker voor moeilijk bereikbare tumoren bieden ze een goed alternatief. Doordat ze minder invasief zijn voor een patiënt kunnen vloeibare biopsieën de identificatie en opvolging van kanker aanzienlijk vergemakkelijken. Het is dus nuttig de techniek te integreren in de klassieke klinische routine.

Andere onderzoekers stellen in Analytical Chemistry dat piepkleine blaasjes die uit cellen in het bloed of de urine sijpelen, ook kanker kunnen helpen detecteren. De vorm van de blaasjes zou zelfs een aanwijzing zijn voor het type kanker dat in een lichaam begint te woekeren. Ook met die methode zou een diagnose sneller en efficiënter kunnen worden gesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content