MAANDAG 19 MEI. Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk.

Ari Fleischer, de woordvoerder van de Amerikaanse president George W. Bush, neemt ontslag. Hij verlaat het Witte Huis in juli. Ook de woordvoerder van de Britse premier Tony Blair, Godric Smith, kondigt aan dat hij er binnen enkele maanden de brui aan geeft.

DINSDAG 20 MEI. Argentinië.

De nieuwe president Néstor Kirchner maakt zijn kabinet bekend. De regering bestaat vooral uit ministers met wie hij een persoonlijke vertrouwensband heeft.

Verenigde Naties.

De aanklager in het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic krijgt voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag een bijkomende termijn van honderd dagen om zijn argumenten uiteen te zetten.

WOENSDAG 21 MEI. Saudi-Arabië.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sluiten hun ambassades en consulaten wegens het verhoogde risico op terroristische aanslagen. Ook Duitsland sluit zijn ambassade en consulaat voor het publiek.

Afghanistan.

De provinciale heersers beloven om honderden miljoenen dollar belastingen te betalen aan de centrale regering in de hoofdstad Kabul. Door de eerdere weigering van de gouverneurs verkeert de regering van Hamid Karzai in grote financiële nood. (Zie ook pag. 96)

Verenigde Staten.

De Senaat geeft toestemming aan de regering om onderzoek te doen naar het aanmaken van kernwapens met een klein vermogen. Het Pentagon wil de minikernbommen mogelijk achter de hand houden om ondergrondse bunkers met chemische en biologische wapens te vernietigen.

DONDERDAG 22 MEI. Irak.

De Amerikanen krijgen opnieuw een gewezen leider van de Baath-partij in handen. Aziz Saleh al-Numan staat achtste op de herwerkte lijst van meest gezochte Irakezen.

Verenigde Staten.

Het congres keurt de verhoging van het defensiebudget voor 2004 goed. Op hetzelfde moment toont een studie van de financiële inspectiedienst aan dat er in de boekhouding van het ministerie van Defensie een ‘gat’ van meer dan 1 biljoen dollar aan uitgaven bestaat waarvoor het Pentagon geen verklaring kan geven.

Verenigd Koninkrijk.

Een Brits gerechtshof spreekt in hoger beroep negen Afghaanse vliegtuigkapers vrij die eerder veroordeeld waren tot gevangenisstraffen van 27 maanden tot vijf jaar. Volgens het hof handelden de kapers uit zelfverdediging tegen het Afghaanse Taliban-regime dat hen vervolgde.

VRIJDAG 23 MEI. Nederland.

Premier en formateur Jan Peter Balkenende (CDA) heeft zijn regering rond. De christen-democraten krijgen daarbij acht ministerzetels, de liberale VVD zes en het links-liberale D66 twee. (Zie ook pag. 104)

ZONDAG 25 MEI. Film.

Met zijn film Elephant wint de Amerikaan Gus van Sant de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Duitsland.

De sociaal-democratische SPD van kanselier Gerhard Schröder wint de deelstaatverkiezingen in Bremen. De SPD haalt 43 procent van de stemmen, een half procent meer dan in de verkiezingen van 1999. De christen-democratische CDU zakt met 10 procent naar nog slechts 28 procent van de stemmen.

Spanje.

Bij de regionale verkiezingen loopt de conservatieve Volkspartij (Partido Popular) van premiers José Maria Aznar een nederlaag op.

Samengesteld door Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content