DINSDAG 6 MEI.

De man die vorig jaar Mohammed Achrak in Borgerhout vermoordde, wordt geïnterneerd. De raadkamer oordeelt dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie.

ò Minister van Defensie André Flahaut (PS) ondertekent een militair samenwerkingsakkoord met Servië-Montenegro. Het gaat om samenwerking inzake defensie, veiligheid, humanitaire missies en vredesoperaties.

ò De Vlaming Guido De Vylder wordt verkozen tot Russisch orthodox aartsbisschop in Parijs. Hij wordt verantwoordelijk voor zowat zeventig parochies in onder meer België, Frankrijk, Italië, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

WOENDSAG 7 MEI.

Honderden mensen herdenken in Schaarbeek de moord op een Marokkaans echtpaar door een racistische buur. De oudste dochter van het vermoorde paar vraagt dat de Belgische samenleving een debat voert over racisme.

ò Nicolas Dufranne wint op het filmfestival van Oberhausen, het mekka van de kortfilm, de Arte-prijs met zijn kortfilm Vacances.

DONDERDAG 8 MEI.

De politie van Antwerpen ontdekt twintig ton bedorven vlees bij een leverancier die vooral aan Chinese restaurants vlees leverde. Het vlees wordt in beslag genomen en vernietigd.

ò De Raad voor de Journalistiek spreekt zich voor de eerste keer uit over een journalistieke klacht. De Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB) had bezwaren tegen een reportage van Telefacts-journalist Thomas Van Hemeledonck. De man ging undercover in de gevangenis met Marc Dutroux praten. De Raad voor de Journalistiek keurt de reportage toch goed ‘omdat het gesprek een grote maatschappelijke betekenis kon hebben’.

VRIJDAG 9 MEI.

Peter Evrard wint de VTM-talentenjacht Idool 2003. Evrard is een 28-jarige bouwvakker uit Beerse. Hij krijgt een platencontract bij BMG.

ò Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) schorst de onteigeningsprocedure voor natuurcompensaties in Doel. Een aantal landbouwers kregen een tijdje geleden een brief waarin stond dat hun gronden onteigend zouden worden. Het actiecomité Doel 2020 protesteerde fel tegen de procedure. Er wordt nu met elke betrokken landbouwer een compromis uitgewerkt. ( zie ook p. 6)

ò De Vlaamse regering beslist om vier time-outprojecten verder te subsidiëren voor een bedrag van 372.000 euro. De projecten in Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven moeten de schooluitval bij jongeren aan de rand van de maatschappij proberen te voorkomen.

ZATERDAG 10 MEI.

Brussel viert het Irisfeest. Diverse Brusselse instellingen zetten hun deuren open. De feestdag van het Brussels hoofdstedelijk gewest krijgt een vaste plaats op de kalender: het Irisfeest valt voortaan elk jaar op 8 mei.

ZONDAG 11 MEI.

Op 62-jarige leeftijd overlijdt Vlaams parlementslid en oud-burgemeester van Buggenhout Paul van Malderen (CD&V).

ò Ongeveer twintigduizend mensen betogen in Gent tegen wat ze ‘de groene betutteling van het platteland’ noemen. In de betoging stappen verenigingen op van landbouwers, vissers, jagers, ruiters en hengelaars. ( zie ook p. 33)

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content