MAANDAG 2 DECEMBER.

Twee stadsvernieuwingsprojecten in Antwerpen en Brussel winnen de prijs ‘Thuis in de stad’. Antwerpen sleept een prijs in de wacht met zijn herwaarderingsproject voor de omgeving rond het De Coninckplein. Brussel wint de prijs voor het project ‘Limite Limite’, dat de Brabantwijk nabij het Noordstation weer leefbaar wil maken.

De Raad voor de Journalistiek gaat van start. Mensen die klachten hebben over onzorgvuldige berichtgeving in de media, kunnen bij die instantie terecht.

DINSDAG 3 DECEMBER.

26 culturele centra krijgen tot en met 2006 samen jaarlijks 3,467 miljoen euro aan kwaliteitssubsidies. Dat deelt Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grem- bergen (Spirit) mee. De subsidie komt bovenop de bestaande basissubsidie en is bedoeld om cultuurparticipatie, cultuurspreiding en gemeenschapsvorming te bevorderen. De Warande in Turnhout gaat met het grootste bedrag lopen (421.532 euro).

Minderjarige asielzoekers die zonder begeleiding in België verblijven, zullen binnenkort een voogd krijgen. Die moet de jongeren opvolgen, contact houden met de familie en optreden in het belang van het kind. Dat beslist de kamercommissie Justitie.

WOENSDAG 4 DECEMBER.

Voetballer Marc Wilmots stapt na zijn carrière in de nationale politiek. Bij de volgende parlementsverkiezingen staat hij op de vierde plaats op de senaatslijst van de liberale MR.

DONDERDAG 5 DECEMBER.

Noël Slangen, de communicatieadviseur van Guy Verhofstadt, moet voor de Brusselse strafrechter verschijnen. Dat beslist de raadkamer in Brussel. Begin jaren negentig zou Slangen op frauduleuze wijze overheidsopdrachten hebben binnengehaald voor zijn reclamebureau Slangen & Partners.

De Senaat keurt de embryowet goed. Klonen zal alleen nog kunnen om medische redenen. Wetenschappelijk onderzoek op embryo’s kan, als dat helpt om onvruchtbaarheid te voorkomen of om ziekten als kanker te genezen.

De Kamer keurt de geleidelijke afbouw van kernenergie goed. De oudste centrales moeten over 15 jaar sluiten, de jongste over 25 jaar. In de praktijk zullen de kerncentrales van Doel en Tihange dus tussen 2015 en 2025 de deuren sluiten.

VRIJDAG 6 DECEMBER.

Johanna Turcksin, de oudste Belg, sterft in Machelen aan een verkoudheid. Ze werd 112 jaar, zes maanden en drie dagen oud. Turcksin stond zevende op de wereldranglijst van oudste mensen.

ZATERDAG 7 DECEMBER.

Voetbalclub KV Mechelen gaat in vereffening. Reden is de zware schuldenlast. De vereffening hoeft niet noodzakelijk het einde van de club te betekenen. Eén of meer vereffenaars moeten nu beslissen over het lot van KV Mechelen.

Johan Museeuw wint de Kristallen Fiets 2002. De trofee bekroont de beste Belgische wielrenner van het jaar. Het is al de vijfde keer dat Museeuw de Kristallen Fiets krijgt.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content