MAANDAG 26 NOVEMBER.

Marc Luwel, adjunct-kabinetschef van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) neemt ontslag na forse uitspraken over de ambtenaren van het departement onderwijs in Knack. Een dag later neemt hij eveneens ontslag uit de beleidsraad van premier Guy Verhofstadt (VLD).

[{bull}] Het ministerie van Werkgelegenheid stelt ‘PreventAgri’ voor. Het project moet structuren voor vorming en hulpverlening voor landbouwers opstarten en ongevallen en ziektes in de landbouwsector voorkomen door onderzoek en sensibilisering.

DINSDAG 27 NOVEMBER.

Een dertigtal personen dient samen met de Vereniging voor Slachtoffers van het Terrorisme in Brussel een klacht in tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat wegens misdrijven tegen de menselijkheid.

[{bull}] Uitgeverij Sparta, dochter van De Persgroep, neemt het weekblad Expres over van uitgeverij Mediaxis. Het blad wordt een kopblad van Dag Allemaal, waardoor in de toekomst alleen de covers nog zullen verschillen. De redactie van Expres verhuist niet mee.

WOENSDAG 28 NOVEMBER.

Voetbalclub SC Charleroi trekt in 2002 naar de beurs van Parijs. De club wil met de beursgang extra kapitaal ophalen om de financiën gezond te krijgen en om SC Charleroi om te vormen tot een club met Europese uitstraling.

[{bull}] De 39ste dit jaar ontdekte dolle koe duikt op in het Oost-Vlaamse Temse, twee dagen later wordt nummer 40 gevonden in het West-Vlaamse Ruddervoorde. Sinds de eerste tellingen in 1997 zijn er al 59 gevallen ontdekt.

DONDERDAG 29 NOVEMBER.

Umicore, het vroegere Union Minière, wil 183 huizen in de Hobokense wijk Moretusburg onteigenen. De wijk, die rond het bedrijf ligt, is sterk vervuild met zware metalen en saneren zou te duur zijn.

[{bull}] Tennissters Kim Clijsters en Justine Henin delen de Nationale Trofee voor Sportverdienste voor 2001.

[{bull}] Alcatel Bell gaat een groots herstructureringsplan doorvoeren waarbij wereldwijd 33.000 jobs verdwijnen. In België komen 320 banen in gevaar.

VRIJDAG 30 NOVEMBER.

Het Gentse hof van beroep spreekt het stadsbestuur van Geraardsbergen vrij in de zaak over het drinken van levende visjes tijdens de Krakelingenfeesten.

[{bull}] De Raad van State geeft negatief advies over het wetsontwerp dat het homohuwelijk wil toelaten. De Raad baseert zich op morele bezwaren voor haar uitspraak, zo oordeelt ze dat een huwelijk dient om kinderen voort te brengen.

[{bull}] De vakbondsgroep politie van de VSOA gaat staken tussen 13 en 31 december uit onvrede met de politiehervormingen. De stakingen beginnen net voor de top van Laken, waarbij duizenden demonstranten verwacht worden.

[{bull}] De dodehoekspiegel wordt verplicht voor alle nieuwe vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. Vanaf 2002 komen er premies voor bedrijven die oude vrachtwagens van dergelijke spiegels voorzien.

ZATERDAG 1 DECEMBER.

In de Koreaanse havenstad Pussan wordt geloot voor de eindronde van het WK voetbal 2002. België speelt tegen Japan, Rusland en Tunesië.

[{bull}] De Belgische distributiesector gaat massaal in op de stakingsoproep van de vakbonden. De werknemers protesteren tegen de harde werkomstandigheden en lage lonen.

ZONDAG 2 DECEMBER.

De eerste bijeenkomst van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van voorzitter Geert Bourgeois is een succes, ongeveer 1400 mensen zakken af naar Gent.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content