MAANDAG 8 OKTOBER.

Nederland. Slobodan Milosevic staat nu ook terecht wegens misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft de tenlastelegging van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte bevestigd. De ex-president van Joegoslavië is al aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Kosovo.

Frankrijk. De openbare aanklager vordert geen straf tegen Dominique Strauss-Kahn in het dossier rond het nationale ziekenfonds voor studenten MNEF. De aanklacht voor schriftvervalsing vervalt.

Rusland. Bergers van het Nederlandse consortium Mammoet-Smit International slagen erin om de gezonken atoomduikboot Koersk naar boven te halen. De ponton zet koers naar de haven van Moermansk, waar de onderzeeër in een droogdok geloodst wordt.

DINSDAG 9 OKTOBER.

Nederland. De Tweede Kamer wil ‘Happy Hours’ en op jongeren gerichte alcoholpromotie verbieden. Minister van Volksgezondheid Els Borst hoopt dat de sector zelf maatregelen zal treffen. Lukt dat niet, dan komt er een wettelijk verbod.

WOENSDAG 10 OKTOBER.

Frankrijk. Het Hof van Cassatie beslist dat president Jacques Chirac niet vervolgd kan worden voor corruptie zolang hij in functie is. Wel schorten de rechters de verjaringstermijn op zodat Chirac na zijn ambtstermijn alsnog door de speurders verhoord kan worden.

DONDERDAG 11 OKTOBER.

Zuid-Afrika. De door Nelson Mandela uitgenodigde strijdende partijen in Burundi komen in Pretoria overeen om tegen 1 november een overgangsregering te installeren.

Verenigde Staten. Burgemeester Rudolph Giuliani van New York weigert een gift van bijna 440 miljoen frank (10,9 miljoen euro) van de Saudische prins Alaweed bin Talal. De prins bekritiseerde in het verleden de rol van de Verenigde Staten in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

VRIJDAG 12 OKTOBER.

Joegoslavië. Ex-veiligheidschef Radomir Markovic verschijnt samen met drie agenten voor de rechter voor het beramen van een aanslag op oppositieleider Vuk Draskovic in 1999. Een vrachtwagen reed toen in op een autokaravaan van oppositieleden, onder wie Draskovic.

Verenigde Staten. Polaroid vraagt een gerechtelijk akkoord aan. Het bedrijf gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 44 miljard frank (1,09 miljard euro).

Bosnië-Herzegovina. De voormalige president Alija Izetbegovic (76) stapt uit de politiek. Samen met de Kroaat Franjo Tudjman en de Serviër Slobodan Milosevic ondertekende hij in 1995 het Dayton-vredesakkoord dat het einde inluidde van de oorlog in Bosnië.

ZATERDAG 13 OKTOBER.

Oekraïne. Minister van Defensie Oleksandr Kuzmuk geeft toe dat het vliegtuigongeval boven de Zwarte Zee veroorzaakt is door een luchtafweerraket. Bij de explosie op 4 oktober kwamen 78 mensen om.

ZONDAG 14 OKTOBER.

Filipijnen. Het leger bevrijdt vier Filipijnse gevangenen uit de handen van de moslimguerrillabeweging Abu Sayyaf. De groep houdt nog steeds een dozijn mensen gegijzeld.

Portugal. De Spanjaard Oscar Freire wint het wereldkampioenschap wielrennen op de weg. In 1999 was hij ook al de snelste.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content