MAANDAG 1 OKTOBER.

Alle nieuw ingeschreven autocars moeten vanaf vandaag uitgerust zijn met veiligheidsgordels. In alle reis- en schoolbussen die al gordels hebben, is het nu verplicht die te dragen.

ùBoze boeren versperren wegen in de provincie Luxemburg omdat ze grote financiële problemen hebben als gevolg van de gekkekoeiencrisis en de MKZ-epidemie. Ze eisen onder meer federale steun om de prijsdalingen van vee te beperken.

ùDe Antwerpse politie opent voor minstens honderd dagen een permanente politiepost in de rosse buurt. Vorige week dijkten ze de buurt van zeventien naar vier straten in en met de post willen ze controleren of het gemeentelijke prostitutieplan goed opgevolgd wordt.

ùDe klinisch biologen, nierspecialisten en radiologen beginnen een tweede vierdaagse staking als protest tegen de besparingsmaatregelen van minister Frank Vandenbroucke (SP). Eind deze maand volgt een derde staking.

WOENSDAG 3 OKTOBER.

Een honderdvijftigtal agenten van de algemene reserve van de federale politie blokkeert de ingang van de De Witte de Haelen-kazerne in Etterbeek. De reserve, vroeger bekend als het ‘Mobiel Legioen’, bestaat uit een duizendtal agenten en staakt uit protest tegen de werkomstandigheden. Ze staat onder meer in voor ordehandhaving bij betogingen en de begeleiding van geldtransporten.

ùDe privacycommissie onderzoekt of de tienjaarlijkse bevolkingsenquête van het Nationaal Instituut van de Statistiek vragen bevat die een inbreuk zijn op de privacywet.

DONDERDAG 4 OKTOBER.

Het Ieperse investeringsfonds FLV Fund houdt er tegen eind 2004 mee op. De raad van bestuur wil dan alle bedrijven uit de portefeuille verkocht hebben. Het fonds kwam in de problemen in de marge van het Lernout & Hauspie-schandaal.

ùEen vijftal Cubanen dient bij het gerecht in Brussel klacht in tegen Cubaans president Fidel Castro wegens misdaden tegen de menselijkheid. Ongeveer 100.000 mensen zouden omgekomen zijn bij folteringen, moorden, opsluitingen en vervolgingen.

VRIJDAG 5 OKTOBER.

In heel Vlaanderen voeren onderwijskrachten actie tegen de omstreden beslissing om de uitstapleeftijd op te trekken tot 58 jaar. Ze betogen in Brussel en in de meeste scholen wordt geen les gegeven. Dinsdag herbeginnen de onderhandelingen tussen vakbonden en minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD).

ZATERDAG 6 OKTOBER.

Televisiezender Antenne Belge 3 ofte AB3 gaat in Brussel en Wallonië in de ether. AB3 wil een algemene zender zijn voor een jong doelpubliek, een formule die lijkt op die van het Vlaamse JIMtv.

ùDe Jongsocialisten herrijzen in een nieuwe vereniging, Animo. Ze willen de banden met de SP losser maken en zich als een linkse organisatie profileren in plaats van een partijpolitieke. Caroline Gennez blijft voorzitster.

ùDe nationale voetbalploeg verliest in Zagreb met 1-0 van Kroatië in de voorronde van de wereldbeker. Kroatië plaatst zich hierdoor voor de eindronde volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. België kan zich nog kwalificeren via herkansingsmatchen op 10 en 14 november tegen Tsjechië.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content