MAANDAG 18 JUNI.

India. In de deelstaat Manipur vallen twaalf doden bij gewelddadige botsingen tussen de politie en enkele duizenden betogers. De demonstranten hekelen de verlenging en de uitbreiding van een staakt-het-vuren tussen de regering in New Delhi en een separatistische guerrillabeweging uit de naburige deelstaat Nagaland.

Bosnië-Herzegovina. In Banja Luka moeten politieagenten honderden woedende Bosnische Serviërs op een afstand houden met traangas en waterkanonnen tijdens de plechtige eerstesteenlegging voor de heropbouw van een moskee, die tijdens de Joegoslavische burgeroorlog vernietigd werd.

Verenigde Staten. Wetenschappers melden de opgraving van twee tot op heden onbekende types dinosauriërs in de staat New Mexico. De Nothronychus is een plantenetende verwant van de Tyrannosaurus Rex. De andere dino, een carnivoor uit de Coelurosaurus-familie, kreeg nog geen naam.

DINSDAG 19 JUNI.

Verenigde Staten. In de staat Indiana wordt drugsbaron Juan Raul Garza geëxecuteerd voor moord en opdracht tot moord. De 44-jarige hispanic ondergaat de tweede federale executie sinds 1963. De vorige was die van bommenlegger Timothy McVeigh, acht dagen eerder.

Rusland. In Goedermes, een stad in de zuidelijke deelstaat Tsjetsjenië, ontploffen bijna gelijktijdig drie autobommen. Een gerechtsgebouw, een kantoor van de plaatselijke openbare aanklager en een politiebureau vormen de doelwitten. Er vallen twee doden en 37 gewonden.

WOENSDAG 20 JUNI.

Pakistan. Generaal Pervez Musharraf legt de eed af als nieuwe president. De militaire voorman wordt daardoor nu ook officieel de machtigste man van Pakistan – wat hij eigenlijk al was sinds zijn staatsgreep in 1999.

Europese Unie. De Europese Unie bereikt met China een handelsakkoord, dat de weg effent voor de toetreding van het land tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die vergadert eind deze maand over de kwestie.

DONDERDAG 21 JUNI.

Verenigde Staten. Blueslegende John Lee Hooker overlijdt op 83-jarige leeftijd in zijn huis in Californië.

Rusland. Het Russische parlement keurt met een krappe meerderheid een wet goed die het aantal politieke partijen in het land moet verminderen.

ZATERDAG 23 JUNI.

Filipijnen. Op het eiland Basilan ontdekt de politie de onthoofde lichamen van twee Filipijnse gijzelaars van de extremistische moslimbeweging Abu Sayyaf. Twee dagen eerder werden ook al drie onthoofde lijken gevonden.

ZONDAG 24 JUNI.

Griekenland. Na een topontmoeting op het eiland Samos maken de Griekse en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat ze samen de mijnenvelden gaan ruimen langs de Evros (Meriç), een grensrivier in Thracië. Die mijnenvelden kostten de jongste jaren het leven aan tientallen mensen, die meestal illegaal de grens probeerden over te steken.

Albanië. De verkiezingen voor een nieuw parlement lokken relatief weinig incidenten uit. Waarnemers verwachten een nek-aan-nekrace tussen de socialisten van premier Ilir Meta en de rechtse Democraten van voormalig president Sali Berisha.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content