Zaterdag 8 mei.

Duitsland.Barbara Meyer (42), een van de laatste leden van de Rote Armee Fraktion (RAF), meldt zich bij het gerecht.

Zondag 9 mei.

IJsland. De conservatieven van premier David Oddson winnen de parlementsverkiezingen.

Cambodja.Kang Kek Leu (56), tijdens het Rode Khmer-regime hoofd van het foltercentrum in de hoofdstad Phnom Penh, wordt gearresteerd.

Duitsland. De voormalige Oost-Duitse dissidente schrijver Jürgen Fuchs (49) overlijdt. Hij werd in 1976 door de DDR gearresteerd wegens opruiing en het jaar erop uitgewezen.

Maandag 10 mei.

Tanzania. Dar es Salaam levert de Rwandese majoor Bernard Ntuyahaga uit aan Kigali. Ook België vroeg om zijn uitlevering wegens de moord op tien para’s op 7 april 1994. België zal zijn dossiers ter beschikking stellen van de Rwandese rechtbank.

Noord-Korea. Voor het eerst geeft Pyongyang toe dat de hongersnood, die in 1995 uitbrak, al zo’n 200.000 slachtoffers heeft geëist.

Dinsdag 11 mei.

Frankrijk. De rechter oordeelt dat de naam en het symbool van het extreem-rechtse Front National eigendom zijn van stichter Jean-Marie Le Pen, en niet van de dissidenten van FN-Mouvement National. Het congres dat Le Pen afzette als voorzitter wordt ongeldig verklaard.

Turkije. Na Iranese steundemonstraties voor het Turkse parlementslid Merve Kavakci protesteert Ankara officieel bij Teheran tegen “inmenging”. Kavakci weigert haar hoofddoek af te zetten in het parlement. In Turkije zijn religieuze symbolen in openbare gebouwen verboden.

Woensdag 12 mei.

Cannes. Het 52ste Filmfestival van Cannes begint. De stad verwacht zo’n 140.000 bezoekers.

VS. Als een reactie op de beschuldiging dat China via spionage aan nucleaire wapens raakte, verhoogt Washington de controle op de veiligheid van haar nucleaire kennis.

Donderdag 13 mei.

Egypte. Volgens het gerecht heeft de Saudische terrorist Osama Ibn Laden de aanslag van 1997 in de Egyptische stad Luxor gefinancierd. Bij de aanslag verloren 58 toeristen het leven.

Zaterdag 15 mei.

Slovakije. In de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen haalt de pro-westerse Rudolf Schuster net geen vijftig procent. Op 29 mei volgt een tweede stemronde waarin Schuster het opneemt tegen ex-premier Vladimir Meciar, ex-communist en anti-westers. Die komt nu uit op 37 procent.

Groot-Brittannië. Londen beschuldigt Richard Tomlinson ervan de namen van 116 Britse spionnen op het internet te hebben gegooid. De Britse ex-spion ontkent.

Zondag 16 mei.

Duitsland/Zwitserland. In Zwitserland en Zuid-Duitsland bereiken rivieren hun hoogste waterpeil van de eeuw als gevolg van hevige regenval en smeltende sneeuw.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content