DINSDAG 22 FEBRAURI.

Enkele duizenden politiemensen betogen in Brussel tegen de voorstellen rond de politiehervorming van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL). Ze vrezen dat ze over het hoofd gezien worden, terwijl rijkswacht en gerechtelijke politie heel wat eisen ingewilligd zien.

ù Gerard Mortier blijft toch intendant van de Salzburger Festspiele tot het einde van zijn contract. Eerder liet hij weten te zullen opstappen uit protest tegen het aantreden van Jörg Haiders extreem-rechtse FPÖ. (Zie ook p. 14)

ù Echtscheiding kan voortaan na twee jaar feitelijke scheiding. De kamercommissie Justitie keurt het voorstel van Fred Erdman (SP) hierover goed. Tot nu toe moest men nog vijf jaar apart wonen om een echtscheiding te krijgen op grond van feitelijke scheiding.

WOENSDAG 23 FEBRUARI.

Het tweede Mestactieplan (MAP 2) wordt goedgekeurd in het Vlaams parlement en treedt onmiddellijk in werking. De meerderheid stemt voor, de oppositie tegen.

ù Er komt een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de financiën van de Belgische Spoorwegen. Gedelegeerd bestuurder Etienne Schouppe verdedigt in de bevoegde kamercommissie de boekhouding van de NMBS, maar voor de meerderheid blijft onduidelijk hoe de overheidsgelden worden aangewend.

ù Premier Guy Verhofstadt (VLD) en de Britse premier Tony Blair stellen de gemeenschappelijke verklaring voor die Groot-Brittannië en België willen voorbrengen op de komende Europese top in Lissabon. Er wordt gepleit voor een sterkere Europese rol op het vlak van werkgelegenheid en sociaal beleid. (Zie ook p. 138)

DONDERDAG 24 FEBRUARI.

Er komt een onderzoekscommissie naar de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba, 39 jaar geleden. Lumumba was de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Volgens een recent boek over de moord was de toenmalige Belgische regering verantwoordelijk.

VRIJDAG 25 FEBRUARI.

Een veehandelaar uit Wetteren, die ervan wordt verdacht de opdrachtgever te zijn van de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen, wordt opgepakt. De man werd al eerder ondervraagd, maar nooit aangehouden.

ù België neemt de rechten van het kind op in de grondwet. De grondwetswijziging die in de Kamer werd goedgekeurd, bepaalt dat elk kind recht heeft op de eerbiediging van zijn morele, lichamelijke, geestelijke en seksuele integriteit.

ZATERDAG 26 FEBRUARI.

Brussel 2000, het jaar waarin Brussel samen met acht andere steden culturele hoofdstad is, opent officieel met een feestweekend. Er ontstaat een controverse over het feit dat Oostenrijk niet uitgenodigd is op de opening.

ù De Hoge Raad van Justitie kiest vier voorzitters. Het gaat om twee Vlamingen en twee Franstaligen. De Hoge Raad moet erop toezien dat magistraten niet politiek benoemd worden.

ù Johan Museeuw wint de Omloop Het Volk, de eerste grote wielerwedstrijd van het seizoen.

ZONDAG 27 FEBRUARI.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) zegt dat in sommige gemeenten politie en rijkswacht binnenkort al zullen samengaan, als test voor de algehele politiehervorming.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content