DINSDAG 1 SEPTEMBER:

Bij een brand bij de industriële drukkerij Nevada-Nimifi in Anderlecht komt één arbeider om het leven. Bij Nevada-Nimifi wordt onder meer L’Echo de la Bourse gedrukt.

Op de luchthaven van Zaventem botst een Boeing 737 bij het verlaten van een hangar met een binnenkomende Airbus A330. De materiële schade is aanzienlijk.

WOENSDAG 2 SEPTEMBER:

Vlaams minister van Gezondheidsbeleid Wivina Demeester (CVP) beslist om vijftig miljoen frank uit te trekken voor gezondheidsonderzoek. De minister wil vooral de effecten nagaan van industriële installaties op de gezondheid.

In augustus telde België nog 484.057 langdurig werklozen. Volgens minister van Arbeid en Tewerkstelling Miet Smet (CVP) liep de werkloosheid in een jaar tijd terug met 27.251 personen, of 5,6 procent. De daling doet zich vooral in Vlaanderen voor. In Wallonië verminderde de werkloosheid het afgelopen jaar slechts met 874 eenheden.

Het Nederlands Toneel Gent (NTG) meldt het ontslag van acteur en regisseur Eddy Vereycken. Artistiek directeur Jean-Pierre De Decker zegt dat de beslissing werd genomen om “zeer grondige redenen waarover ik niks kan vertellen”.

DONDERDAG 3 SEPTEMBER:

Op een vraag van CVP-volksvertegenwoordiger Yves Leterme antwoordt minister van Vervoer Michel Daerden (PS) dat de NMBS jaarlijks zo’n 30 miljoen verliest als gevolg van vandalisme. Volgens de NMBS neemt het vandalisme de jongste tijd almaar toe.

De Bank Brussel Lambert plant tegen eind 1999 een uitbreiding van het aantal kantoren. De reorganisatie van de agentschappen leidt tot een herindeling in twee soorten kantoren: de belangrijkste kantoren worden financial centers, de andere krijgen het statuut van buurtbank.

Minister van JustitieTony Van Parys (CVP) zegt dat de bewaking van Marc Dutroux, terwijl hij zijn dossier inkijkt, tot nog toe al 1,4 miljoen frank heeft gekost.

Op 83-jarige leeftijd overlijdt Aloïs Gerlo, de eerste rector van de VU Brussel en frontman van de Vlaamse ontvoogding.

De Raad van State oordeelt dat de vervanging van de rijkswacht door een federaal politiekorps alleen kan via een wijziging van de grondwet, aangezien de grondwet het bestaan van de rijkswacht erkent. De Raad van State formuleert geen fundamentele bezwaren tegen de hervorming van het parket.

VRIJDAG 4 SEPTEMBER:

Het parket van Luik verzoekt de raadkamer om de seponering van het dossier ten laste van oud-minister Jean-Pierre Grafé (PSC). Grafé werd verdacht van seksuele contacten met minderjarigen. De raadkamer spreekt zich op 11 september uit.

Zeven jaar na zijn tot voor kort geheimgehouden huwelijk met Lea Wolman viert prins Alexander, halfbroer van koning Albert, zijn huwelijksfeest.

ZATERDAG 5 SEPTEMBER:

Voor het eerst zet België Agusta-helikopters in voor een buitenlandse missie. Vier toestellen vertrekken naar Bosnië, waar ze tijdens de verkiezingen van 12 en 13 september de urnen zullen vervoeren tussen de stembureaus en de controlecentra van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

In de nationale voetbalcompetitie loopt Anderlecht een 6-0 nederlaag op in Westerlo. Na vier speeldagen staat Anderlecht laatste met nog geen enkele overwinning.

ZONDAG 6 SEPTEMBER:

De achttiende editie van de Gordel lokt 74.144 deelnemers. Dat zijn er ruim zevenduizend minder dan vorig jaar.

MAANDAG 7 SEPTEMBER:

Ongeveer driehonderd van de ruim tweeduizend Belgische reisbureaus kunnen geen reizen meer boeken bij de grote touroperators. Dat meldt De Morgen. Ondanks een wettelijke verplichting zijn de kantoren nog niet aangesloten bij een garantiefonds dat hen verzekert tegen financieel onvermogen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content