ZATERDAG 11 APRIL:

Een dertigjarige arbeider uit de buurt van Bergen wint het recordbedrag van 138 miljoen frank bij de speciale Lotto 7-trekking.

De Europese Commissie eist dat België 21 miljard frank lastenverlaging terugvordert van 1200 bedrijven. De steun ging enkel naar exportgerichte bedrijven en dat is concurrentievervalsing, oordeelt de Commissie.

ZONDAG 12 APRIL:

De dierenrechtenorganisatie Gaia protesteert aan de ingang van de Zoo van Zwartberg. Ondanks een schorsing van de milieuvergunning in ’96, opent de dierentuin toch opnieuw zijn deuren. Gaia zegt dat de dieren er in erbarmelijke omstandigheden leven.

MAANDAG 13 APRIL:

Meer dan twintig mensen komen tijdens het paasweekeinde om bij verkeersongevallen. Onaangepast rijgedrag bij slechte weersomstandigheden is de voornaamste oorzaak.

Mexico heeft in de zuidelijke staat Chiapas 12 buitenlanders uitgewezen, onder wie twee Belgen. Volgens de Mexicaanse autoriteiten zijn de buitenlanders sympathisanten van het Zappatistische Bevrijdingsleger dat opkomt voor de arme boerenbevolking in Chiapas.

Duizenden mensen wonen in het Oost-Vlaamse Nevele de begrafenis bij van voormalig wielrenner Rudy Dhaenens (37), die een week eerder bij een verkeersongeluk om het leven kwam.

Vlaams minister-presidentLuc Van den Brande (CVP) maakt zich zorgen over de toekomst van de Generale Maatschappij, Tractebel en Electrabel, nu de Franse holding Suez-Lyonnaise heeft bekendgemaakt de Belgische holding Generale Maatschappij volledig te willen overnemen. (Zie ook pag. 26)

DINSDAG 14 APRIL:

Belgen spenderen jaarlijks 4,7 miljard frank aan giften die ze op hun belastingbrief in rekening mogen brengen. De helft ervan gaat naar ontwikkelingshulp. Giften van minimum duizend frank zijn fiscaal aftrekbaar.

In Mechelen wordt oud-minister en minister van staat Jos De Saeger begraven, na een plechtigheid in de Sint-Romboutskathedraal.

WOENSDAG 15 APRIL:

Televisiemaker Luckas Vander Taelen wordt voor zes maanden geschorst door de VRT-directie. In een interview met het weekblad Humo uitte hij kritiek op het beleid van de omroep. Vander Taelen stelt zich kandidaat om bij de volgende parlementsverkiezingen voor Agalev aan te treden, liefst op een verkiesbare plaats.

De gemeenteraad van Voeren weigert de rondzendbrief van Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden Leo Peeters (SP) over de taalfaciliteiten toe te passen. Die brief bepaalt dat Franstaligen telkens opnieuw moeten aanvragen om in hun taal bediend te worden.

In het Oost-Afrikaanse land Somalië worden tien Rode-Kruismedewerkers ontvoerd, onder wie de Belg Toon Vandenhove.

DONDERDAG 16 APRIL:

Etienne Mangé, de gewezen penningmeester van de SP, stapt naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Mangé is gedagvaard voor het proces -Agusta/Dassault, maar zegt dat hij zijn dossier niet heeft mogen inkijken voor het naar Cassatie is gestuurd.

ZATERDAG 18 APRIL:

De VZW Payoke, die opkomt voor de belangen van de prostituees, viert in Antwerpen haar tienjarig bestaan. Volgens Payoke is de positie van de prostituee niet ten goede veranderd.

Zo’n vierhonderd mensen betogen in Sint-Niklaas tegen het gebruik van de afvalverbrandingsovens in Vlaanderen. Ze willen dat er wordt overgestapt op alternatieve methodes van afvalverwerking.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content