Ik wil reageren op de aantijgingen aan het adres van imam Taouil Nordine in het nummer 50 van Knack van 10 tot 16 december 2008.

De tekst die ik betwist is het gevolg van de aantijgingen van Hannes Cattebeke (‘In de grote Marokkaanse moskee El Muslimin in de Jan Palfijnstraat was tot 2006 ene Nordin Taouil imam.’)

Ik ben nooit imam geweest in die moskee. Ik heb daar in totaal op vrijwilligersbasis twee keer de vrijdagpreek gedaan. Deze moskee heeft een raad van bestuur waar ik nooit lid van was. Deze moskee heeft een ledenlijst: elk lid moet maandelijks een bedrag storten; mijn naam staat niet op die lijst.

Ik was imam van de moskee in Merksem en elke Antwerpenaar kan daarvan getuigen.

Als voorzitter van de moslimraad word ik dikwijls uitgenodigd door een moskee voor een opendeurdag; dat betekent niet dat ik imam ben van die moskee.

Wat betreft Hannes Cattebeke: ‘Minder bekend is dat hij ook de man is bij wie de gelovigen terechtkunnen voor opleidingen in madrassa’s in Pakistan en Algerije.’

Ik heb geen enkel contract of contact met geen enkele madrassa in Pakistan of Algerije en ik heb nooit iemand gestuurd om daar te studeren en wie dat beweert, moet het bewijzen. Als dat het geval was, dan had ik achter de tralies moeten zijn.

Ik ben een vader van vier kinderen en ik zal nooit mijn gezin en mijn land België in gevaar brengen. Ik ben iemand die altijd open staat voor vrede en dialoog tussen de verschillende levensbeschouwingen. Ik heb altijd initiatieven gesteund die de samenleving laten evolueren naar harmonie en vrede. Ik ben tegen alle vormen van geweld en haat, terreur en radicalisme.

Ik vind het wel spijtig van de journalist dat hij niet aan eerlijke journalistiek doet om naar mijn verhaal te luisteren en ook mijn mening te noteren. Iedere journalist kan mij bereiken; ik sta iedereen te woord. Onze gebedsplaatsen staan open voor iedereen. Wij hebben niets te verbergen; wij leven in een rechtsstaat waar de veiligheidsdiensten hun werk goed doen. De bekeerling-informant heeft verkeerde informatie over mij en dat is een groot probleem bij de Staatsveiligheid. Informanten die alles noteren om een vergoeding te ontvangen of om te bewijzen dat ze verregaande contacten hebben met belangrijke figuren binnen de moslimgemeenschap. Vaak begrijpen ze geen Arabisch of behoren ze tot een andere stroming; dan misbruiken ze hun job om iemand zwart te maken. Laten we a.u.b. hand in hand tegen radicalisering zijn en niet zo maar ongrondige informatie verspreiden en mensen valselijk beschuldigen.

TAOUIL NORDINE, VOORZITTER VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE EXECUTIEVE VAN DE MOSLIMS VAN BELGIë.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content