Sisi slaat terug

© Reuters

Zal ook Egypte ten prooi vallen aan sektarisch geweld tussen moslims? Bij de bloederigste aanslag in de geschiedenis van het land zijn vorige week meer dan 3000 doden gevallen, onder wie minstens 27 kinderen. Ongeveer 25 militanten die met IS-vlaggen zwaaiden, vielen een soefistische moskee in de Sinaï aan. De aanslag is uitzonderlijk, omdat de vorige aanslagen van de IS in Egypte vooral tegen koptische christenen gericht waren.

De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi heeft het al langer moeilijk om zijn gezag in de Sinaï te handhaven. Sinds de aanslag is hij vastbesloten om hard op te treden. Het Egyptische leger heeft al verschillende luchtaanvallen uitgevoerd, en er worden ook acties met grondtroepen verwacht. Critici vrezen dat het conflict op die manier zal escaleren, en dat er een grootschalige oorlog met islamitische extremisten dreigt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content