Selecties

Serge Vanmaercke

Horlogejournalist en connaisseur Serge Vanmaercke presenteert zijn top 10 van 2018.

01. Calvin Klein – Achieve

Dit horloge doet me denken aan de mode van de jaren 70, al vertoonde die vormen met een soms toch wel bedenkelijke smaak. Toch hou ik van dit model. Dit horloge leert me dat mijn persoonlijke voorkeur voor een object niet louter afhangt van de esthetiek ervan, maar ook van het nostalgische parfum dat errond hangt.

02. Casio – Gorillaz X G-Shock

Ik ben een grote fan van Gorillaz, die virtuele band onder leiding van Damon Albarn (Blur). Hun samenwerking met de ontwerper van de G-Shock, Ryusuke Moriai, die zelf wel wat lijkt op een getekend personage van de Gorilla, overtuigt me alleen al met die verrassende eenvoud.

03. IWC – Portugieser 325

IWC stond heel lang bovenaan op mijn lijstje van favoriete horloges. Maar dan verschenen jarenlang minder overtuigende modellen in de cataloog. Tot het jaar waarin IWC zijn 150e verjaardag vierde. Nieuwe versies van vroegere modellen brachten mijn fascinatie voor het DNA van het merk toen helemaal terug. Onder andere met deze Portugieser, die alle andere modellen overschaduwt.

04. Junghans – max bill Mega

Junghans vertrouwde het design van zijn horloges toe aan Max Bill, de Zwitserse architect van de Bauhaus-school en vriend van de Belgische architect-schilder Georges Vantongerloo. Daarmee stapte het horlogemerk in een beweging die bepalend zou zijn voor de hedendaagse architectuur. En blijft dat ook nu doen met dit nieuwe horloge. Helemaal mijn ding.

05. KRNS – Réf 1010

De Griekse God van de tijd, Chronos, heeft de klinkers in zijn naam geschrapt. Het resultaat is een Belgisch merk waarvan de sobere vormgeving me meteen kon bekoren. Kijk naar de drie wijzers en je weet wat ik bedoel. Kwartsgangwerk en met een piepkleine, originele datum op 3 uur.

06. Longines – Conquest VHP Flash Setting

De Conquest VHP (Very High Precision) zou best wel perfect zijn voor mij, aangezien ik veel onderweg ben, niet alleen over de begane grond maar ook in de lucht. Precisie van vijf seconden per jaar, de wijzers die zich laten initialiseren door een magnetisch veld, eeuwigdurende kalender tot in 2399 (!) En de tweede tijdzone die je met je smartphone kunt instellen, zonder dat je daar wifi of Bluetooth voor nodig hebt. Laat maar komen. Maar dan wel alleen de blauwe versie.

07. MeisterSinger – Atomium

Probeer te zien hoe laat het is, en je krijgt meteen al je eerste aangename verrassing. Hoewel dit horloge ook een stap achteruit is, met een wijzerplaat met maar één wijzer. Voor de 60e verjaardag van de Atomium lanceerde het Duitse Meistersinger een speciale Belgische editie met mechanisch gangwerk, ETA of Selita. Gepersonaliseerd en beperkt tot 60 exemplaren.

08. Oris – Big Crown Automatic Movember Edition

Oris heeft zich jarenlang verstopt om dan helemaal op de voorgrond terug te keren met viriele horloges. Dit huis onderscheidt zich in dit jaareinde van de concurrentie met een horloge waarvan de opbrengst deels zal worden geschonken aan Movember, een initiatief dat zich inzet voor de strijd tegen prostaat- en teelbalkanker. Ik doe alvast mee.

09. Montblanc – Summit 2

Montblanc pareert diegenen die beweren dat het mechanische horloge en de smartwatch twee compleet aparte werelden zijn, en tegelijk zeggen dat kwartshorloges en mechanische horloges best wel gemene delers hebben. Met de Summit 2 draag je tegelijk een digitale toolbox die geconnecteerd is, en laat je ook zien wie je bent.

10. Swatch – SkinBlueIron

De goeie, ouwe Swatch beleefde hoogdagen dankzij kwartsmodellen in plastic, gecreëerd door grote namen uit de wereld van kunst, design en architectuur. De zeer platte metalen versie die dit jaar verschijnt heeft een armbandje van blauw-wit silicone en is verrassend aangenaam om dragen. Ik kan het weten.

01
01
02
02
03
03
04
04
05
05
06
06
07
07
08
08
09
09
10
10
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content