Bedrijven hebben het steeds moeilijker om kredieten los te krijgen. Als de economie niet snel aantrekt, komt er onvermijdelijk een grote golf van ontslagen op ons af.

Dat na de banken nu ook de bedrijven zwaar getroffen worden door de crisis, is geen nieuws. Her en der mag dan al worden beweerd dat de dalende curve van de recessie langzaamaan ombuigt in een horizontale lijn, voorzichtiger bronnen blijven erbij dat we ons op een kruispunt bevinden, waarbij de komende maanden cruciaal zullen zijn voor het verdere verloop van de crisis.

De toekomstperspectieven van de bedrijven hangen af van allerlei indicatoren, maar essentieel zijn natuurlijk het consumentenvertrouwen en de dalende of stijgende vraag. Als in de komende maanden nieuwe bestellingen uitblijven, zullen veel bedrijven failliet gaan. Dat zal zijn impact hebben op de banken, die opnieuw grote verliezen zullen lijden doordat de uitstaande kredieten niet worden terugbetaald. De banken zullen dan nog strengere kredietvoorwaarden aan de ondernemingen stellen. En zonder kredieten van de banken kunnen sommige sectoren het hoofd niet lang meer boven water houden.

In heel Europa loopt de krediet-verlening aan bedrijven veel moeizamer dan een half jaar geleden, zo blijkt uit een enquête van de Duitse krant Handelsblatt (9 juli 2009). Gemiddeld 30 procent van de Duitse bedrijfsleiders (die daarmee tot de Europese middenmoot behoren) ondervindt moeilijkheden om kredieten los te krijgen bij zijn bankier.

In België klaagt zelfs meer dan de helft van de bedrijven over strengere voorwaarden, zowel voor bestaande als voor nieuwe kredieten. Dat blijkt uit een recente studie van het Verbond van Belgische Ondernemingen en CRiON, makelaar in kredietverzekeringen.

‘Toch zijn niet alleen de kredietvoorwaarden verstrengd’, analyseert senior econoom van ING, Carsten Brzeski. ‘Bedrijven vragen sowieso minder kredieten aan omdat de vraag daalt.’

Tot nu toe konden de bedrijven in Europa een daling van de opdrachten ook opvangen door toepassing van de tijdelijke, economische werkloosheid. Maar als de schaarse lichtpuntjes van de voorbije weken weer uitdoven en de opdrachten verder uitblijven, zal er drastischer ingegrepen moeten worden. Dan zullen de bedrijven onvermijdelijk tot massale ontslagen over dienen te gaan. Kredieten mogen dan al moeilijker te verkrijgen zijn, een aantal bedrijven zal er helemaal geen meer nodig hebben. En duizenden werknemers zullen op straat staan.

door Ingrid Van Daele

Zonder kredieten van de banken kunnen sommige sectoren het hoofd niet lang meer boven water houden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content