De aanwezigheid van grootmoeders verhoogt de overlevingskansen van hun kleinkinderen met een derde. Het gaat vooral om grootmoeders van moederskant. Vanaf hun 75e begint hun gezondheid hun kans wel te hypothekeren om zich voor de kinderen van hun kinderen in te zetten. ( Current Biology)

Er is een nieuw weefsel dat zowel koud als warm kan blazen. Het is gemaakt van draden waarin een geleidend metaal is aangebracht. Dat reageert op temperatuur, waardoor het weefsel via infraroodstralen warmer wordt als zijn drager afkoelt – en omgekeerd. (Bron: Science)

Nanodruppeltjes gedragen zich helemaal anders dan waterdruppels. Ze zijn een miljoen keer kleiner, waardoor ze sterk onder invloed staan van de bewegingen van individuele moleculen die nanogolven op hun oppervlak creëren. ( Journal of Fluid Mechanics)

Hoe meer mondbacteriën er in de pancreas zijn, hoe agressiever de tumoren in die klier worden. Hoe dat precies komt, is niet duidelijk. De aanwezigheid van de mondbacteriën kan wel wijzen op het risico dat een patiënt loopt. ( Gut)

Pijnstillers gebruiken tijdens de zwangerschap veroorzaakt geen astma. Ongeboren kinderen ondervinden geen nadeel als hun moeder er moet slikken. ( European Respiratory Journal)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content