Astronomen hebben grote aantallen dubbele zwarte gaten gespot. Het zouden voorlopers zijn van versmeltende gigantische zwarte gaten. Dat sluit aan bij de kennis over de evolutie van het heelal: door mergers worden sterrenstelsels en zwarte gaten steeds groter. (Bron: MNRAS)

Het meeste zout in onze keukens bevat microplastics. Wetenschappers analyseerden op vraag van Greenpeace 39 zoutmerken uit de hele wereld. Amper 3 bevatten geen microplastics. Zeezout was het sterkst vervuild. ( Environmental Science & Technology)

Een boom haalt zijn kracht deels uit zijn schors. Vroeger dacht men dat een boom alleen in zijn binnenste de kracht genereerde om rechtop te blijven staan, waarbij de schors alleen als een soort skelet fungeerde. Nu blijkt de schors ook ‘spierkracht’ te leveren. ( New Phytologist)

Mensen stimuleren de moed van honden. Als puppy’s te maken krijgen met iets wat ze niet kennen, kijken ze eerst hoe hun moeder reageert. Ze vertonen hetzelfde vertrouwen in mensen die ze kennen. Een bemoedigend gevoel blijft minstens een uur van kracht. ( Animal Behaviour)

Paarden begrijpen menselijke emoties. Uit gezichtsuitdrukkingen of stemtoonhoogtes leiden ze af hoe wij ons voelen. Dat geldt zelfs voor mensen met wie ze niet vertrouwd zijn. ( Scientific Reports)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content