‘Klimaatbrossers zijn politiek gestuurd’

Gilles Buls © Franky Verdickt

Gilles Buls (17) woont in Brecht, een eerder landelijke gemeente 30 kilometer ten noordoosten van Antwerpen. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor Vlaams Belang, een partij waar hij zich later graag voor zou engageren.

Wat spreekt je in die partij aan?

Gilles Buls: De slogan van Vlaams Belang is ‘Eerst onze mensen’. Dat is volgens mij een kwestie van gezond verstand. Het is niet meer dan normaal dat een land zijn eigen volk op de eerste plaats zet. Een moeder zet haar kind toch ook voorop, ondanks alle andere belangen? Ik vind dat het tijd wordt dat mensen worden wakker geschud uit de linkse utopie waar bijvoorbeeld multiculturaliteit als een verrijking wordt voorgesteld. Vlaams Belang brengt de realiteit naar voren: de multiculturele samenleving is geen rozengeur en maneschijn.

Hoe sta je tegenover Schild & Vrienden. Ben je lid?

Buls: Die vraag lijkt me irrelevant in het licht van mijn politieke keuze. Schild & Vrienden is een groepering die zich niet politiek engageert en zich inzet voor onze toekomst. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Hun acties zijn ook positief. Ze ruimen bijvoorbeeld straatvuil op in Vilvoorde, doneren bloed en helpen ouderen. Een betere vraag zou zijn of ik word geviseerd vanwege mijn politieke keuze. Daar kan ik wel even over doorgaan.

Heb je de Pano-reportage over Schild & Vrienden bekeken?

Buls: Twee keer. Ik heb enkele korte fragmenten ook herbekeken. Ik vind het positief dat jongeren zich groeperen en zich engageren voor onze toekomst.

Hoe sta je tegenover de klimaatbrossers?

Buls: Ik ben er bijna zeker van dat dit politiek gestuurd is. Heel het land was zich aan het verzetten tegen het Marrakeshpact en toen, uit het niets, kwamen de klimaatmarsen tevoorschijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit is ontstaan om het rechtse verzet uit de schijnwerpers te halen. Aan de andere kant vind ik het wel mooi dat veel jongeren zich verenigen om verandering teweeg te brengen. Maar moest dat tijdens de schooluren?

Wat zijn je ambities?

Buls: Ik volg momenteel de opleiding lichamelijke opvoeding en sport. De volgende jaren wil ik verder studeren, vermoedelijk politieke wetenschappen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content