Socioloog Bram Spruyt (VUB) is coauteur van Jongeren in cijfers en letters, een boek waarin recente onderzoeksresultaten over, onder meer, jongeren en politiek worden besproken.

Is er een verschil tussen de kijk op politiek van jongeren en die van volwassenen?

Bram Spruyt: Niet wezenlijk. Wel doen sommige fenomenen zich wat nadrukkelijker voor. Denk aan de dalende affiniteit met de klassieke politieke structuren, zoals partijen en vakbonden. Die tendens zien we nog duidelijker bij jongeren. Ze vinden nog makkelijker onderdak bij grassroots politics. De bosbrossers en Schild & Vrienden zijn daar duidelijke voorbeelden van. Die bewegingen zijn heel snel gegroeid. Ik sluit niet uit dat het te maken heeft met de opkomst van de sociale media, waarop die jongeren bijzonder actief zijn. Die sociale media verhogen ook de kans dat je in een bubbel terechtkomt, en nauwelijks nog andere stemmen te lezen of te horen krijgt. Dat gevaar wordt soms overdreven, maar het is wel reëel als het gaat over extreem gedachtegoed.

Zijn Schild & Vrienden en de klimaatspijbelaars de voorbodes van een politieke omwenteling?

Spruyt: Daar ben ik lang niet zeker van. Ik vraag me bijna dagelijks af hoe we over tien jaar naar het woelige voorjaar van 2019 zullen terugkijken. Zullen we ons de klimaatbrossers herinneren als een succesvolle revolutionaire beweging die een echte verandering op gang heeft gebracht? Ik betwijfel het. Grassrootsbewegingen – denk aan Occupy – zorgen maar heel zelden voor echte verandering. Ook anno 2019 komt de ware verandering nog heel vaak van de klassieke georganiseerde belangenvertegenwoordiging.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content