06 | 01 Asielzoekers

In 2013 opende de Dienst Vreemdelingenzaken 15.840 dossiers van asielzoekers, een kwart minder dan in 2012. Verhoudingsgewijs krijgen wel meer mensen een erkenning. ‘Onze maatregelen werken’, zegt staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open VLD).

07 | 01 Blokkendoos

Een man die twee juffen van de school De Blokkendoos in Antwerpen bedreigde, is veroordeeld tot zes maanden cel. Nadat in de school een vermeend pedofilieschandaal was losgebarsten, zette hij doodsbedreigingen op het internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen.

07 | 01 Wegpiraat

Een wegpiraat die gefilmd werd toen hij bijna een botsing veroorzaakte, beschuldigt de maker van het filmpje ervan dat hij zelf gevaarlijk reed. Juristen twijfelen ook aan de bewijskracht van de video. Op sociale media krijgt het filmpje veel reacties.

08 | 01 Trein

Het Rekenhof stopt met zijn onderzoek naar geknoei in het Fyra-dossier. De NMBS en de Nederlandse autoriteiten geven haast geen informatie vrij. De betrokken diensten willen vermijden dat iets publiek gemaakt wordt, zegt voorzitter Philippe Roland.

08 | 01 Duiveluitdrijving

In Antwerpen kan de politie een 31-jarige vrouw net op tijd redden van een duiveluitdrijving. Haar familie wou het ritueel uitvoeren omdat ze dacht dat de vrouw christen was geworden.In dezelfde straat kwamin 2009 een meisje ombij een exorcisme.

09 | 01 Schadevergoeding

België moet van Europa 100.000 euro betalen aan acht ontoerekeningsvatbare geïnterneerden, omdat ze in de gevangenis geen aangepaste behandeling krijgen. Ons land heeft een groot tekort aan die opvang en werd er al vaker voor veroordeeld.

09 | 01 Sportproeven

De legervakbonden dreigen met acties als de militairen zich niet drie keer per week mogen voorbereiden op de nieuwe sportproeven. Eerder gemaakte afspraken daarover zijn geschonden, klinkt het. Wie niet slaagt voor de proeven, kan zijn baan verliezen.

09 | 01 Onderwijs

Lieven Boeve is het nieuwe hoofd van het katholiek onderwijs. Hij volgt op 1 augustus Mieke Van Hecke op, die met pensioen gaat. Boeve is decaan van de faculteit Theologie aan de KU Leuven. Het katholieke net telt 2000 scholen en 740.000 leerlingen.

10 | 01 Martin

Michelle Martin is niet meer welkom bij een religieuze groep in Italië. Ze hoopte daar onderdak te krijgen omdat het klooster waar ze nu verblijft binnenkort dichtgaat. De Italianen zijn te zeer geschrokken door de heisa die haar komst teweegbracht.

11 | 01 Fraude

Zo’n 200 apothekers moeten samen ruim 7 miljoen euro aan de fiscus betalen omdat ze via hun kassasysteem een deel van hun omzet verborgen hielden. Enkele apothekers die geen akkoord sloten met de fiscus en de softwareleverancier worden vervolgd.

12 | 01 Léonard

Aartsbisschop Léonard wordt voorlopig geen kardinaal en zal dus niet mee de volgende paus kiezen. Paus Franciscus benoemde negentien nieuwe kardinalen en daar zijn maar twee Europeanen bij. Léonard is naar eigen zeggen niet ontgoocheld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content