In het onderzoek van de zaak-Cools werden bijko- mende arrestaties verricht. Een anonieme getuige legde opnieuw een link met corruptieschandalen.

Alweer twee nieuwe aanhoudingen in het onderzoek naar de moord op de Luikse PS-leider André Cools. Dit keer gaat het om twee oude bekenden, Mauro Di Santis en Silvio De Benedictis, die eerder al werden genoemd in de inmiddels beruchte zwendel met waardepapieren. Een zwendel waarvan de onderzoeksrechter van Neufchâteau Jean-Marc Connerotte, dacht dat dit het motief was voor de moord op Cools. Volgens het Franstalige weekblad Le Vif/L’Express achterhaalde het gerecht intussen de herkomst van één van de moordwapens, die vorig jaar uit het Ourthe-kanaal werd gevist : het justitiepaleis van Charleroi.

Enkele Franstalige kranten meenden te weten dat zich ook een nieuwe (?) anonieme getuige heeft gemeld, nu bij procureur-generaal Eliane Liekendael van het Hof van Cassatie. Volgens die berichten zou de getuige een verhaal hebben opgedist over een bijeenkomst in een taverne in de Luikse randgemeente Tilff waarbij niemand minder dan Guy Spitaels, Guy Coëme, Alain Van der Biest, uiteraard Guy Mathot omzeggens de hele toenmalige PS-top , zou zijn gesignaleerd in het onfrisse gezelschap van Richard Taxquet. Kortom : een bijgewerkte, bijgekleurde versie van het verhaal dat twee jaar geleden al werd gelanceerd door ene Georges Delfosse, een ongeëvenaarde fabulateur die daarmee een aantal weken het land en vooral het gerecht bezig hield.

Volgens de nieuwe getuige had de criminele topontmoeting in de kroeg in Tilff alles van doen met smeergeld van de Italiaanse helikopterbouwer Agusta dat aan André Cools was beloofd maar door anderen (lees : Spitaels) achterover werd gedrukt. Anders gesteld : Cools werd uitgeschakeld omdat hij erachter was gekomen dat hij door Spitaels, Mathot en anderen was genaaid en omdat hij ermee dreigde daarover politieke stampei te maken.

Hoe dan ook, het nieuwe getuigenis komt niet echt gelegen voor het gerecht. Want als de corruptiezaken rond Agusta en uiteraard Dassault inderdaad leiden naar de oplossing van de moord, dan is het smeergeldonderzoek, dat het Hof van Cassatie graag tegen eind juni wil afsluiten, bijlange nog niet rond.

DE IJVER VAN MORIAU

Ondertussen worden in PS-kringen nog allerhande pogingen ondernomen om de enquêtes in verband met corruptie en zwart geld naar andere partijen te laten uitdeinen. De jongste poging kwam van kamerlid Patrick Moriau, een vaak geprezen lid van de Dutroux-commissie. Hij beweerde in een interview dat destijds, toen de wet op de partijfinanciering werd klaargestoomd, revisoren van de grote partijen overlegden om te zien wat ze moesten doen met de fondsen waarvan de herkomst niet meteen kon worden verklaard. Naar eigen zeggen, steunde de openhartige Moriau voor die bewering op een eerder afgelegde verklaring van PS-revisor Fernand Detaille. Moriau’s bedoeling was in elk geval duidelijk : de PS was niet de enige partij die er buitenlandse, Zwitserse of Luxemburgse, rekeningen op na hield.

De reacties lieten niet lang op zich wachten. PSC-voorzitter Charles-Ferdinand Nothomb en zijn liberale collega Louis Michel luchtten hun grote verontwaardiging. Terwijl Agalev-kamerlid Jef Tavernier en zijn Ecolo-collega Olivier Deleuze prompt de bijeenkomt eisten van de commissie die de partijfinanciering controleert commissie waarvan Patrick Moriau lid is, maar waar hij blijkbaar minder geneigd is om ?tot op het bot te gaan? dan in de Dutroux-commissie.

De beschuldiging van Moriau in de richting van de andere traditionele partijen hielden meteen ook een bekentenis in. Want tegelijk gaf Moriau impliciet toe van een en ander op de hoogte te zijn geweest. Daar waar hij tot voor kort volhield destijds als aantredend adjunct-secretaris door zijn voorganger François Pirot voor een voldongen feit te zijn geplaatst. Bij het Luikse gerecht zijn er trouwens weinigen die aan die versie geloof hechten. De meeste enquêteurs houden vooral rekening met verklaringen van een verbitterde François Pirot die er geen twijfel liet over bestaan dat de PS-top precies wist hoe de vork aan de steel zat.

Topfunctionaris Merry Hermanus die met zijn veroordeling vorig jaar in de Uniop-zaak al eens de kwalijke gevolgen van overdreven partijtucht mocht ondervinden, laat intussen geen gelegenheid meer voorbijgaan om niet alleen Guy Spitaels maar ook diens opvolger Philippe Busquin publiekelijk de oren te wassen. Vooral dan Busquin, die volgens Hermanus ?dwaasweg? blijft ontkennen wat iedereen weet.

Voorlopig blijft Busquin in de Agusta- en Dassault-zaak buiten schot, ondanks de vervelende confrontatie met Hermanus. Of hij ook in het onderzoek naar het zwart geld van de SP en PS, een dossier dat het gerecht wil afsplitsen en doorverwijzen naar de correctionele rechtbank, ongemoeid blijft, is zeer de vraag. Want ook de antwoorden van Busquins vertrouweling Patrick Moriau op de vraag of de PS-voorzitter al dan niet op de hoogte was van de Luxemburgse rekeningen, blijken op zijn minst dubbelzinnig. Hoe het ook weze, voor de PS wordt het in elk geval een allesbehalve feestelijke 1 mei.

R.V.C.

Fernand Detaille : overleg met revisoren van andere partijen ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content