DE KUNST VAN HET GEVEN

© ILLUSTRATIE BART SCHOOFS

Wat een periode van peis en vree moet zijn, ontaardt vaak in pure horror: de feestdagen en de bijbehorende geschenken. We zijn allemaal op zoek naar het perfecte cadeau, maar eindigen met een Bongobon. Want geven is een kunst die weinigen beheersen. Deze tips helpen u op weg.

Een fout cadeau geven, het overkomt ieder van ons. Goede bedoelingen hebben we altijd, en soms zijn we er zelfs rotsvast van overtuigd ‘het perfecte geschenk’ te pakken te hebben. Tot het cadeaupapier wordt opengescheurd en de teleurstelling van het gezicht van de ontvanger af te lezen valt. Weg kerstsfeer, weg vrede en geluk.

Dé manier om aan die cadeaustress te ontkomen, is het verlanglijstje. Teleurgestelde blikken zijn dan uitgesloten. Maar u verliest ook elke kans op spontane vreugdedansen. En dat is net het allermooiste aan die hele geschenkenparade.

Er zijn mensen die de kunst van het geven perfect beheersen. Hen zie je de week voor Kerstmis niet wanhopig door drukke winkelstraten dwalen. Nee, zij zitten thuis te genieten van hun rijkelijk versierde kerstboom, met daaronder de netjes verpakte geschenken die ze afgelopen zomer al hebben gekocht.

Dat zullen alvast geen waardebonnen zijn, zo leert ons de geschenketiquette. Specialist Kevin Strubbe lijst de vijf belangrijkste principes op. Voor wie het volgens de regels van de kunst wil doen. U kunt die regels ook aan uw laars lappen en lekker uw eigen zin doen. Maar kom dan niet klagen over een gebrek aan peis en vree, straks.

Volg de etiquette

1. Geef geen nuttige cadeaus

Een haardroger, een klusdoos voor doe-het-zelvers of een stofzuiger: weinig mensen dromen ervan. Als moeder al jaren loopt te zeuren over die kapotte haardroger, kan het natuurlijk wel. Maar in alle andere gevallen is dit een absolute no-go.

2. Ook geen geld of bonnen

Vroeger was dit een gouden etiquetteregel. Deze cadeaus vertellen namelijk precies hoeveel iemand ‘waard’ is. Uw broer krijgt 50 euro, uw nichtje 20. Al haalt de populariteit van Bongo- en andere bonnen de etiquette tegenwoordig in. Maar de prijs voor originaliteit haalt u hier niet mee.

3. Het gebaar telt

Liever een zelfgemaakte tekening dan een enveloppe met 200 euro. In een cadeau mogen gerust wat bloed, zweet en tranen kruipen. Ook inpakken is trouwens een kunst. U krijgt toch liever een mooi boeket uit de bloemenwinkel, dan een plastic pak rozen uit het benzinestation?

4. Volg het verlanglijstje

Het is leuker om iets te geven waar de ontvanger ook echt iets aan heeft. Wie toch frivool uit de hoek wil komen, kan nog altijd een extra kleinigheidje kopen. Ook als het verlanglijstje ultrakort is (genre ‘we hebben alles al’) moet u dat respecteren. Dan komt u er makkelijk van af.

5. Hou rekening met de ander

Een eenzame tante zal waarschijnlijk blijer zijn met een uitnodiging om samen naar de dierentuin te gaan dan met de nieuwste smartphone. En een ballonvaart is heel spectaculair, maar niet voor iemand met hoogtevrees. Speel dan op zeker en geef een boek.

F*ck de etiquette

1. Liever iets nuttigs dan brol

Er is één plek die geefkunstenaars te allen tijde vermijden: ‘cadeauwinkels’. Het idee alleen al doet de creatieve mens huiveren. Dus ja, nog liever een haardroger of stofzuiger dan zo’n kitscherig lijstje, of een cadeauset geurkaarsen.

2. Maak die bon lekker zelf

We moeten de etiquettespecialist gelijk geven: een Bongobon getuigt van weinig cadeau-inzet. Maar een zelfgemaakte bon – voor een lekker dinertje, een ontbijt op bed of een trip naar Lissabon – kan zeker wel door de beugel. Zorg ervoor dat die bon binnen de maand verzilverd wordt.

3. Hoe duurder, hoe liever

Het gebaar telt niet. Voor cadeaus mag u gerust wat dieper in de buidel tasten. Het is dé gelegenheid om te tonen hoe gul u bent. Dus ja: koop gerust die diamant of luxehandtas. En verpak die desnoods in een zelfgemaakte tekening. Vreugdedans verzekerd.

4. F*ck het verlanglijstje

Noem ons gerust antikapitalistisch, maar cadeaus zijn geen economische transacties. Scheur al die lijstjes dus in duizend stukken en doe gewoon uw zin. Een vriendin met vliegangst? Schenk haar een vlucht naar Madrid en stap samen op het vliegtuig. Zo wordt uw cadeau een levensles.

5. Geef wat u zelf wilt krijgen

Iets wat u al jaren voor uzelf wilt kopen, maar waar u te gierig voor bent? Koop het voor een ander. Eén troost: als de ontvanger er niet gelukkig mee is, kunt u het zonder gêne terugeisen.

Volgende week: de kunst van het krijgen.

DOOR STEFANIE VAN DEN BROECK, ILLUSTRATIE BART SCHOOFS

Er is één plek die geefkunstenaars te allen tijde vermijden: cadeauwinkels.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content