Coronasnuivers

© Andreas Rentz/Getty Images

Erec en Vine zijn op bijscholing. Opgeleid als explosievenhonden, worden ze nu bijgespijkerd in de opsporing van covid-19. Acht explosievenhonden krijgen die opleiding van de Bundeswehr, het Duitse leger, nadat onderzoekers van de Universiteit voor Dierengeneeskunde in Hannover hebben ontdekt dat getrainde geurhonden het verschil kunnen ruiken tussen geurstalen van besmette personen en van gezonde.

In de opleiding krijgen ze positieve en negatieve speeksel- en slijmstalen aangeboden. De honden haalden 83 procent van de positieve stalen eruit. Op basis van 1000 besnuffelde stalen concluderen de onderzoekers dat honden een rol kunnen spelen in de detectie van besmette mensen, bijvoorbeeld in landen waar weinig toegang is tot klinische tests. ‘Er is veel potentieel,’ zegt Holger Volk, departementshoofd aan de universiteit van Hannover, ‘maar uiteraard is dit nog maar een proefproject.’

Een infectie met covid-19 verandert het metabolisme, aldus professor Maren von Köckritz-Blickwede, specialist in infecties. ‘Dat veroorzaakt een minieme geurverandering die deze honden kunnen oppikken.’

Het is niet voor het eerst dat honden ook worden ingezet in een medische context. Eerder werden ze gebruikt om kankers of een te laag bloedsuikergehalte op te sporen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content