20 januari: Inauguratie in Washington. Meer dan een miljoen mensen wonen de eedaflegging bij. Obama doet een beroep op hun burgerplicht ‘om de VS uit het slop te halen’.

21 januari: Obama kondigt de sluiting van de gevangenis in Guantanamo aan.

26 januari: In een interview met de tv-zender Al-Arabiya biedt Obama ‘een uitgestrekte hand’ aan naar Iran en de islamitische wereld.

5 februari: Obama maakt de uitbreiding van de ziekteverzekering voor kinderen in de VS bekend.

7 februari: Vicepresident Joe Biden stelt in München het nieuwe buitenlands beleid van de VS voor. Amerika wil meer overleg met Europa.

13 februari: Republikein Judd Gregg trekt zich terug als kandidaat-minister van Handel wegens ‘onoplosbare meningsverschillen’ over het economische herstelplan van Obama. Eerder moest democraat Tom Daschle zich al terugtrekken als kandidaat-minister van Volksgezondheid wegens problemen met zijn belastingaangifte.

14 februari: De Amerikaanse Senaat keurt het economische herstelplan goed. Prijskaartje: 787 miljard dollar.

16 februari: Obama stuurt 17.000 extra troepen naar Afghanistan.

24 februari: In zijn eerste State of the Union belooft Obama onder meer het begrotingstekort (van 1750 miljard dollar in 2009) te halveren.

27 februari: Obama kondigt aan dat hij de Amerikaanse gevechtstroepen tegen 31 augustus 2010 wil terugtrekken uit Irak.

3 maart: In een gelekte geheime brief aan de Russische president Dimitri Medvedev zou Obama beloven het geplande raketschild in Oost-Europa te laten vallen in ruil voor Russische steun in de kwestie Iran.

20 maart: In een videoboodschap aan Iran vraagt Obama toenadering tussen beide landen.

31 maart: Op de ‘grotetentconferentie’ in Den Haag oogst het nieuwe Afghanistanbeleid van de VS veel bijval.

1 april: Obama en zijn Russische collega Medvedev kondigen nieuwe onderhandelingen over nucleaire ontwapening aan.

2 april: De G20 beslissen in Londen over een versterking van het IMF en de regulering van de financiële sector. Obama krijgt er van Europa echter geen belofte om extra geld in de economie te pompen.

3 april: Op de NAVO-top in Straatsburg vraagt Obama Europa om meer hulp in Afghanistan. Hij krijgt weinig respons op zijn verzoek, België zal twee F-16’s en 60 soldaten extra sturen.

5 april: Bij een bezoek aan Praag kondigt Obama aan te willen werken aan een wereld zonder kernwapens. Diezelfde dag lanceert Noord-Korea een langeafstandsraket. Hij pleit ook voor de toetreding van Turkije tot de EU.

6 april: In het Turkse parlement verklaart Obama dat de VS ‘niet in oorlog zijn met de islam’. Hij roemt de rol van Turkije als brug naar de moslimwereld.

7 april: Eerste bezoek als president aan Amerikaanse troepen in Irak.

J.C.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content