Kwart van familieleden kan collaboratiedossiers niet inkijken

Familieleden van collaborateurs krijgen in bijna een kwart van de aanvragen geen toegang tot het militair gerechtsarchief om hun familiegeschiedenis te achterhalen. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal, dat het archief bewaart, waarover de nieuwswebsite Apache bericht.

https://twitter.com/Apache_be/status/927928116579794950Apachehttps://twitter.com/Apache_be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Eind 2013 werd de toegang tot archieven van (opgeheven) militaire rechtbanken in een omzendbrief geformaliseerd. Sindsdien, en tot midden 2016, ontving het college van procureurs-generaal 293 aanvragen, goed voor 1.224 collaboratiedossiers, zo bericht Apache vandaag, dat de cijfers analyseerde.

Er werden 187 aanvragen goedgekeurd en 64 geweigerd. Andere aanvragen zijn bijvoorbeeld nog in behandeling. De grootste groep aanvragen (131) kwam van familieleden van daders. In zes op de tien gevallen (78) werd toestemming verleend, in bijna een kwart van de aanvragen (32) volgde een weigering.

‘Dat lijkt me nog bijzonder veel, zeker in vergelijking met onderzoekers bijvoorbeeld’, zegt historicus Koen Aerts (UGent), die een aantal families begeleidde in hun zoektocht. Onderzoekers zagen 91 aanvragen goedgekeurd en maar één geweigerd.

‘Het college van procureurs-generaal huldigt voor de raadpleging van de collaboratiedossiers nog steeds een erg restrictief toegangsbeleid’, aldus nog Aerts. ‘Niet elke nabestaande krijgt toestemming tot raadpleging. Nochtans bevatten die gerechtelijke dossiers voor velen de antwoorden om de eigen familiegeschiedenis te verwerken en een plaats te geven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content