Koning Filip weigert ontslag van preformateurs Lachaert en Rousseau

© Belga

Koning Filip heeft Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) gevraagd hun werkzaamheden voort te zetten. Woensdag zullen de preformateurs opnieuw verslag uitbrengen op het Paleis. De koning vraagt de verschillende betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen.

Het was de bedoeling dat Lachaert en Rousseau vandaag hun eindverslag aan de koning zouden voorstellen, waarna een formateur – en dus toekomstige premier – de fakkel zou kunnen overnemen. De gebeurtenissen van de voorbije 24 uur beslisten daar anders over. Een interview van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zette kwaad bloed bij de andere Vivaldi-partijen. Het partijbestuur van sp.a stelde maandagmiddag zelfs onomwonden dat de Vlaamse socialisten niet meer wilden onderhandelen met de MR.

Wat volgde was een vergadering van liberalen, socialisten, groenen en CD&V op het Egmontpaleis, waar al snel werd overgeschakeld op een ronde bilaterale gesprekken. Voor de MR was premier Sophie Wilmès voor de tweede dag op rij aanwezig, naast Bouchez. Nadat Lachaert en Rousseau om iets voor 17.00 uur naar het Paleis vertrokken voor hun geplande onderhoud, viel in onderhandelaarskringen te horen dat er geen consensus werd bereikt. Na hun onderhoud bij de koning legde het duo geen verklaringen af.

Vertrouwen herstellen

In elk geval heeft de koning hun ontslag geweigerd en hen gevraagd de werkzaamheden voort te zetten. ‘De koning vraagt alle betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen’, luidt het. Ten laatste woensdag worden de voorzitters van Open Vld en sp.a opnieuw op het Paleis verwacht om verslag uit te brengen.

Eerder op de dag viel bij de Vlaamse liberalen te horen dat Lachaert zijn opdracht zou teruggeven indien een Vivaldi-coalitie met de huidige zeven partijen niet mogelijk zijn. De opdracht van de koning ging ook over die partijen, luidde het.

De mededeling van het Paleis expliciteert niet dat het om een eindverslag zou gaan. De blokkering zorgt er alvast voor dat de timing om een nieuwe regering in het zadel te krijgen op 1 oktober sterk in het gedrang komt. Hoe de werkzaamheden er de komende uren en dagen zullen uitzien, is voorlopig nog koffiedik kijken. De PS zegt alvast ‘beschikbaar en constructief’ te zijn en gelooft dat het nog mogelijk is tegen 1 oktober een akkoord te bereiken.

Bouchez

Verschillende bronnen beschuldigen Bouchez ervan zich te verzetten tegen alle ontwerpakkoorden op budgettair, sociaal, fiscaal of institutioneel vlak, terwijl de technici van zijn partij daarvoor al het licht op groen hebben gezet binnen de werkgroepen. Een bron vermoedt dat Bouchez er opuit is te mikken op een uitbreiding van de regering-Wilmès op basis van een relanceplan, zonder echt een nieuwe regering in het zadel te willen helpen.

Bij de MR bevestigde het partijbureau maandag het vertrouwen in Bouchez en Wilmès, en stelde dat er geen andere oplossing is dan Vivaldi. In de wandelgangen stellen de Franstalige liberalen dat de aanvallen tegen Bouchez een ‘goed alibi’ zijn. De problemen die hun voorzitter aanhaalt zijn van budgettaire aard, luidt het. ‘Het gaat om problemen ten gronde.’

(Belga)

Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de federale regeringsvorming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content