Wiskunde is bij uitstek een rationele discipline. Maar toch zijn wiskundigen volgens Jean Paul Van Bendegem vaak zeer gepassioneerde mensen: "In ons vak gaan we onder meer op zoek naar het wiskundig bewijs voor een stelling. Als dat een omslachtig bewijs is, ben je gedreven om een kortere weg te vinden tot de oplossing. Want als wiskundige staan we in bewondering voor een bewijs van maar 3 of 4 lijnen. Je moet echt gepassioneerd zijn om je zo te kunnen vastbijten in details. En dat geldt overigens niet alleen voor wiskundigen, maar voor alle wetenschappers."

Passie is voor Van Bendegem een cruciaal maatschappelijk begrip: "Passie is overal te vinden. Soms zit het in hele kleine of gewone dingen. Bij iemand die als hobby zelf iets knutselt bijvoorbeeld. Ik weiger daar neerbuigend over te doen. Want wie vanuit zijn of haar passie iets doet, maakt de wereld altijd een beetje rijker", vertelt hij.

Zelf is de prof gepassioneerd door het zoeken naar verbanden. "Het idee is dat er steeds een verband te vinden is tussen mensen, ideeën of cultuurproducten. Alles is op één of andere manier met elkaar gelinkt. Dat is geen gemakkelijke oefening maar wel een zeer interessante. Soms stoot ik echt op verbanden die ik vooraf niet zag en waar ik enorm door word verrast."

Wie vanuit zijn of haar passie iets doet, maakt de wereld altijd een beetje rijker.

Ook de zoektocht is passionerend

"Het internet geeft me vandaag natuurlijk hopen informatie, feiten en details. Maar dan begint pas het echte werk: hoe brei je die zaken aan elkaar en vind je het verband", legt Jean Paul Van Bendegem uit. "Daar haal ik ook mijn gedrevenheid uit. Het verband vinden, geeft veel voldoening. Maar de zoektocht, de ontdekkingstocht is op zich ook passionerend. Weten dat er tussen alles een samenhang is te vinden, drijft mij telkens weer in het verder zoeken naar de link."

Toch geeft hij grif toe dat die oefening ook frustrerend kan zijn. "Als je een verband aan het zoeken bent en het maar niet vindt, bijvoorbeeld. Of als ik het gevoel krijg dat ik wel een samenhang zie tussen twee zaken, maar weet dat er nog een hoop meer verbanden zijn. Dan ligt passie en frustratie dicht bijeen. Maar je kan niet alles weten. Dus is er maar één oplossing: blijven verder zoeken."

Een zeer hoopgevende gedachte

Die zoektocht leidde Van Bendegem ook naar een bijzonder inzicht: "Wat ik doe, is op zich niet belangrijk. Maar het helpt om jezelf te situeren in de wereld. Weten dat je deel uitmaakt van een ruimer netwerk geeft een houvast. Bovendien: als je steeds verbonden bent met anderen, zie je jezelf nooit meer als een geïsoleerd individu. En weet je wat het mooie daaraan is? Als iedereen met elkaar verbonden is, dan houdt de tegenstelling tussen 'wij' en 'zij' - die men zo vaak probeert uit te spelen - helemaal geen steek meer. Want dan is er geen 'wij' en 'zij' meer. Er is alleen 'wij'. En dat is een heel hoopgevende gedachte in deze tijden."

Ontdek hier de andere artikels van het dossier 'The Power of Passion'.

Wiskunde is bij uitstek een rationele discipline. Maar toch zijn wiskundigen volgens Jean Paul Van Bendegem vaak zeer gepassioneerde mensen: "In ons vak gaan we onder meer op zoek naar het wiskundig bewijs voor een stelling. Als dat een omslachtig bewijs is, ben je gedreven om een kortere weg te vinden tot de oplossing. Want als wiskundige staan we in bewondering voor een bewijs van maar 3 of 4 lijnen. Je moet echt gepassioneerd zijn om je zo te kunnen vastbijten in details. En dat geldt overigens niet alleen voor wiskundigen, maar voor alle wetenschappers."Passie is voor Van Bendegem een cruciaal maatschappelijk begrip: "Passie is overal te vinden. Soms zit het in hele kleine of gewone dingen. Bij iemand die als hobby zelf iets knutselt bijvoorbeeld. Ik weiger daar neerbuigend over te doen. Want wie vanuit zijn of haar passie iets doet, maakt de wereld altijd een beetje rijker", vertelt hij.Zelf is de prof gepassioneerd door het zoeken naar verbanden. "Het idee is dat er steeds een verband te vinden is tussen mensen, ideeën of cultuurproducten. Alles is op één of andere manier met elkaar gelinkt. Dat is geen gemakkelijke oefening maar wel een zeer interessante. Soms stoot ik echt op verbanden die ik vooraf niet zag en waar ik enorm door word verrast."Ook de zoektocht is passionerend"Het internet geeft me vandaag natuurlijk hopen informatie, feiten en details. Maar dan begint pas het echte werk: hoe brei je die zaken aan elkaar en vind je het verband", legt Jean Paul Van Bendegem uit. "Daar haal ik ook mijn gedrevenheid uit. Het verband vinden, geeft veel voldoening. Maar de zoektocht, de ontdekkingstocht is op zich ook passionerend. Weten dat er tussen alles een samenhang is te vinden, drijft mij telkens weer in het verder zoeken naar de link."Toch geeft hij grif toe dat die oefening ook frustrerend kan zijn. "Als je een verband aan het zoeken bent en het maar niet vindt, bijvoorbeeld. Of als ik het gevoel krijg dat ik wel een samenhang zie tussen twee zaken, maar weet dat er nog een hoop meer verbanden zijn. Dan ligt passie en frustratie dicht bijeen. Maar je kan niet alles weten. Dus is er maar één oplossing: blijven verder zoeken."Een zeer hoopgevende gedachteDie zoektocht leidde Van Bendegem ook naar een bijzonder inzicht: "Wat ik doe, is op zich niet belangrijk. Maar het helpt om jezelf te situeren in de wereld. Weten dat je deel uitmaakt van een ruimer netwerk geeft een houvast. Bovendien: als je steeds verbonden bent met anderen, zie je jezelf nooit meer als een geïsoleerd individu. En weet je wat het mooie daaraan is? Als iedereen met elkaar verbonden is, dan houdt de tegenstelling tussen 'wij' en 'zij' - die men zo vaak probeert uit te spelen - helemaal geen steek meer. Want dan is er geen 'wij' en 'zij' meer. Er is alleen 'wij'. En dat is een heel hoopgevende gedachte in deze tijden." Ontdek hier de andere artikels van het dossier 'The Power of Passion'.