Kamer gniffelt om blote benen en kibbelt over BBI: ‘Regering is verslaafd aan fiscale regularisaties’

Zuhal Demir (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) © Belga
Jan Herregods
Jan Herregods Redacteur Knack.be

Hoewel een fotoshoot van N-VA-kamerlid Zuhal Demir ervoor zorgde dat het vragenuurtje nogal de nadruk legde op de menselijke kant van de politiek, ging het in de Kamer al snel over de cijfers en de geplande fiscale regularisatie: ‘Het is demagogisch dat de oppositie beweert dat de BBI fraude wil legaliseren.’

De naweeën van de hele rel over de mantelzorgers waren nog steeds voelbaar tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) beantwoordde zijn vragen, en noemde het hele voorval ‘een spijtig incident’.

Kamer gniffelt om blote benen en kibbelt over BBI: 'Regering is verslaafd aan fiscale regularisaties'
© belga

Toch schemerde bij zijn optreden in Villa Politica nog steeds ongenoegen door in zijn antwoorden. ‘Dit is niet voor herhaling vatbaar’, sneerde hij naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die laatste had gezegd dat de plannen om het mes te zetten in de regeling voor de mantelzorgers, uit de koker kwamen van CD&V.

Als die beschuldiging opnieuw opduikt, zal Peeters ‘met de documenten bewijzen’ dat dat niet het geval is.

Eerder op de dag noemde CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten de hele kwestie nog een storm in een glas water, maar het lijkt er toch op dat Peeters graag het laatste woord heeft in de zaak.

Omzichtige werkwijze

Johan Van Overtveldt
Johan Van Overtveldt© Belga Image

Verder was er vooral aandacht voor de fiscale regularisatie en de communicatie daaromtrent van minister van Johan Van Overtveldt (N-VA). De oppositie vindt het geen manier van werken dat het parlement geen inzage kreeg in documenten met de nieuwe regeling, maar dat die wel al bij fiscalisten terecht kwamen. Van Overtveldt verdedigde zich dat hij omzichtig te werk wilde gaan om niemand op ideeën te brengen.

Ook de voorzitter van de commissie Financiën Eric Van Rompuy (CD&V) verdedigde vurig de manier van werken. ‘Het is demagogisch dat de oppositie beweert dat de BBI fraude wil legaliseren’, aldus een boze Van Rompuy.

Volgens Stefaan Van Hecke (Groen) toont de hele zaak aan ‘dat de regering verslaafd is aan fiscale regularisaties’.

‘Aanslag op de pensioenen’

Verder ging de oppositie ook fel in de aanval op de mogelijke aanpassingen aan het systeem van de tweede pensioenpijler. De verzekeringssector Assuralia had aangegeven dat het huidige systeem met een gegarandeerd rendement niet houdbaar is.

Onder meer Wouter De Vriendt (Groen) en Hans Bonte (SP.A) vroegen meer uitleg aan minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). Die beloofde dat hij de zaak zou bekijken.

Een antwoord waar De Vriendt geen genoegen mee nam. ‘Dit is een aanslag op onze pensioenen, het is contractbreuk en onaanvaardbaar’, stelde hij. In een interview met Knack.be zegt De Vriendt dat ‘de erosie van het wettelijk pensioen al bezig is.’

De décolleté van Demir

Hoewel het einde van het debat wel degelijk over het cijferwerk van minister van Overtveldt en de tweede pensioenpijler ging, werd de start van het debat enigszins overschaduwd door een opgemerkte fotoshoot van kamerlid Zuhal Demir (N-VA). Die heeft zich voor P-Magazine laten fotograferen in het parlement. In blote benen en – ‘op aanraden van Siegfried Bracke‘ – met een diepe décolleté.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Terwijl Kris Peeters vragen kreeg over brugpensioen werd op de banken van bijna alle partijen glimlachend en gniffelend door de shoot gebladerd. Ook de parlementaire medewerkers in de wandelgangen en de perstribunes hadden toch even tijd nodig om te bekomen van zo veel Vlaams-nationalistische zelfzekerheid. ‘Ze heeft er lang over nagedacht, maar er zijn heel wat buitenlandse voorbeelden van vrouwelijke politici die hetzelfde gedaan hebben’, klinkt het bij de partij. Wat er ook van zij, de reacties op Twitter waren vooral enthousiast te noemen, zelfs vanuit de oppositie.

CD&V-voorzitter Wouter Beke, die in het parlement naast Zuhal Demir zit, tweette na afloop deze foto. Ook bij hem stond er vandaag een fotoshoot op het programma.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content