Juwelen Paola zorgen voor controverse

De koningin kreeg ze van de vrouw van Joseph Kabila en ze werden overgemaakt aan de Koninkijke Schenking.

De juwelen die koningin Paola als geschenk heeft gekregen tijdens het bezoek van het vorstenpaar aan Congo zijn aan de koninklijke schenking overgemaakt. De koningin blijkt ze te hebben gekregen van de vrouw van de Congolese president Joseph Kabila.

Dindag onthulde La Dernière Heure dat Paola tijdens haar Congoreis een halsketting, een armband en oorringen had gekregen, wat tot de nodige reacties leidde. Het koningshuis bleef er zeer discreet over.

Eerst was gemeld dat de koningin de juwelen van Kabila zou gekregen hebben, wat door de Congolese ambassade werd ontkend.

Het vorstenpaar kreeg zoals de andere gasten tijdens de viering van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid een uurwerk waarin het logo van de verjaardag gegraveerd werd, zo liet de ambassade weten.

Vrijdag bleek dat de juwelen werden geschonken door de vrouw van Kabila, Olive Lembe di Sita. Volgens de woordvoerder van de Congolese regering heeft mevrouw Kabila de gewoonte om geschenken aan te bieden aan hoge gasten.

Intussen zijn de juwelen die Paola cadeau kreeg, toegevoegd aan de koninklijke schenking. Die bevat onroerende (zoals het kasteel
Belvédère in Laken en kasteel Hertoginnedal) en roerende goederen (onder meer oude wapens en kunstobjecten) en is eigendom van de Belgische staat.

Volgens de woordvoerder van het paleis worden de juwelen toegevoegd aan het erfgoed van de staat, maar blijven ze ter beschikking van de koninklijke familie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content