Jan Becaus vraagt Theo Francken beter te communiceren: ‘Cijfers aub’

N-VA-senator, Jan Becaus © Belga

N-VA-senator en voormalig VRT-nieuwsanker Jan Becaus roept partijgenoot en staatssecretaris Theo Francken in een column op om de ‘wazige communicatie’ over de asielcrisis achterwege te laten.

‘De enige manier om de vluchtelingencrisis onder de knie te krijgen, is openheid over de te verwachten aantallen asielzoekers, over de financiële implicaties van hun integratie en over hoeveel mensen daarvoor zullen worden ingezet.’ Dat schrijft N-VA-senator en voormalig VRT-nieuwsanker Jan Becaus in een bijdrage op de Vlaams-nationalistische site Doorbraak.be, meldt het Nieuwsblad.

‘Feiten verzwijgen’

En hoewel Becaus zich voornamelijk uitspreekt over de Duitse situatie, richt hij ook zijn pijlen op partijgenoot Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. ‘Wat voor Duitsland geldt, geldt ook voor België.’ Ook Francken moet volgens de senator beter communiceren over de asielcrisis aan de hand van concrete cijfers.

Becaus verwijst naar een interview dat VRT-journalist Bart Verhulst onlangs afnam met Francken. ‘Als Verhulst de bevoegde staatssecretaris vraag: “U hebt op dit ogenblik niet het gevoel, dit gaat echt niet meer voor ons land?”, en deze reageert met: “Het antwoord op die vraag zal ik u besparen”, dan geeft de burger zelf wel het antwoord’, schrijft Becaus. En dat is volgens hem niet noodzakelijk het juiste.

‘Bij wazige communicatie krijgt de bevolking de indruk dat haar bestuurders feiten verzwijgen’, schrijft hij.

Afghanen

Jan Becaus vraagt Theo Francken beter te communiceren: 'Cijfers aub'
© BELGA

Intussen dreigt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat vluchtelingencrisis onhoudbaar is en ook Francken erkende gisteren aan het eind van zijn Latijn te zijn. ‘Tot nu toe zijn we er in geslaagd iedereen van bed, bad en brood te voorzien, maar we gaan creatief moeten zijn om bijkomende opvang te vinden.’ Daarom vraagt hij de gemeenten een bijkomende inspanning te leveren, voorlopig op vrijwillige basis, maar als dat niet volstaat sluit hij een verplichting niet uit.

Voor het eerst sinds enkele maanden kwam vrijdag het grootste aantal registraties bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) niet van Irakezen of Syriërs, maar wel van Afghanen. Sinds begin november heeft de Dienst al meer dan 1.000 nieuwkomers geregistreerd. Dat meldde woordvoerster Dominique Ernould. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content