IS eist aanslag Charleroi op, ‘dader verbleef illegaal in België’

© belga

Islamitische Staat (IS) heeft zondag de aanslag in het politiekantoor in Charleroi opgeëist. Intussen is de identiteit van de dader bekend. Het was een Algerijn die illegaal in ons land verbleef.

Islamitische Staat (IS) heeft zondag de aanslag in het politiekantoor in Charleroi opgeëist. Dat meldt de terreurbeweging via zijn spreekbuis, het nieuwsagentschap Amaq.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“De aanvaller van Charleroi is een soldaat van IS. Hij leidde de operatie die een antwoord is op onze oproepen om de bevolking aan te vallen van de coalitie van kruisvaarders”, aldus Amaq. Bewijzen levert IS niet.

Eerder op de dag werd de man die zaterdag in het centrum van Charleroi met een machete twee agentes te lijf ging en nadien overleed, geïdentificeerd.

Het gaat om een zekere K.B., een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit, die sinds 2012 in België verbleef. Illegaal, zo blijkt.

‘Gedwongen terugkeer is een probleem’

De Algerijn verbleef illegaal in België en heeft twee bevelen om het grondgebied te verlaten niet opgevolgd, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zondag in een schriftelijke mededeling.

“Gedwongen terugkeer naar Algerije is al jaren problematisch”, stelt Francken, ‘ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhandelingen’. “Na het akkoord dat met Marokko werd bereikt, moet er nu eindelijk een akkoord komen met Algerije, bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal”, aldus nog de staatssecretaris.

“Ik kom tegen de eerstvolgende kern met een aantal bijkomende maatregelen om de gedwongen terugkeer van illegalen verder te verhogen”, luidt het nog. “Zo blijven we ondanks de recente, forse capaciteitsverhoging kampen met een acuut plaatstekort in de gesloten centra voor illegalen. Dat moeten we dringend verder opdrijven.”

De man was overigens bekend bij de politiediensten voor feiten van gemeen recht, niet voor terrorisme.

Dat het federaal parket het onderzoek heeft overgenomen van het parket van Charleroi komt doordat er terroristische motieven achter de aanval tegen de agenten in Charleroi worden gezocht. Dat vermoeden lijkt door het bericht van IS bevestigd te worden.

In dat verband werden afgelopen nacht nog twee huiszoekingen uitgevoerd in de omgeving van Charleroi.

Wat is er gebeurd?

Zaterdagnamiddag meldde een man zich aan de balie van het politiecommissariaat in Charleroi. Na een korte maar hevige woordenwisseling haalde de man een machete uit zijn zak, en verwondde een agente aan het hoofd. Een tweede agente raakte lichtgewond. De dader werd kort daarna neergeschoten door een derde agent, en overleed even later in het ziekenhuis overleden.

De man had geen papieren op zak, waardoor zijn identiteit tot vandaag onbekend bleef. Aangezien hij bij zijn aanval ‘Allahu Akbar’ had geroepen, rees het vermoeden dat het om een terreurdaad kon gaan.

Nadat de aanslag in Charleroi bekendraakte, besliste premier Michel om vervroegd uit vakantie terug te keren. Vandaag – zondag – kwam in Brussel de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Tijdens een persconferentie na die bijeenkomst heeft de premier extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd . Die maatregelen zijn in de eerste plaats gericht op de beveiliging van de politiekantoren.

(VRT/Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content