Hendrik Bogaert (CD&V): ‘Onze centrumlinkse communicatie moet hersteld worden’

Hendrik Bogaert (CD&V)
Jan Herregods

In De Zevende Dag blikte Hendrik Bogaert terug op het slechte verkiezingsresultaat van zijn partij. ‘Het is makkelijker herbronnen in de oppositie’, zei het West-Vlaamse Kamerlid.

Als CD&V mee in de regering stapt, zal het voor de partij moeilijker zijn om een nieuw elan te vinden. Dat liet Kamerlid Hendrik Bogaert zondag verstaan in De Zevende Dag op Eén. “Het is makkelijker herbronnen in de oppositie. De vraag is hoe diep de partij wil herbronnen. Als men het wijt aan communicatie of sales and marketing dat het fout ging, dan hoeft dat niet.”

Hendrik Bogaert kreeg in De Zevende Dag de vraag te reageren op een citaat van voormalig CD&V-premier Yves Leterme. Die zei afgelopen week dat de christendemocraten hun roeping als brede volkspartij kwijt zijn. Volgens Bogaert klopt dat. “Maar we zijn daar niet uit gedwongen”, zei hij zondag. “We hebben daar ook voor gekozen, en ik denk dat die fout al voor de verkiezingen is gemaakt.”

Met het verdwijnen van Pieter De Crem uit de Kamer, is Hendrik Bogaert zowat het laatste gezicht van wat de rechterflank van CD&V wordt genoemd. In De Zevende Dag blikte hij terug op het slechte verkiezingsresultaat van zijn partij.

‘Geen enkele centrumpartij heeft een goed antwoord kunnen vinden op het vraagstuk van migratie, integratie en identiteit’, stelde Bogaert. ‘Daar ging het nochtans over.’

Hij wees ook op de moeilijkheid waar CD&V traditioneel mee kampte op het vlak van migratiebeleid, waar zijn partij volgen hem wel altijd ‘een humanitaire lijn heeft gevolgd’.

‘Er moet wat hersteld worden aan sociale zekerheid, maar we moeten ook nadenken over een alternatief om mensen volgens de conventie van Genève op te vangen. Als we fysieke veiligheid ter plekke garanderen, dan hebben we onze humanitaire plicht gedaan’, stelde Bogaert. ‘Laat ons in die humanitaire kampen tussenkomen. Met een leefloon van hier kunnen we makkelijk tien mensen daar opvangen’, zei hij.

Over de koers van zijn partij deelde Bogaert deels de analyse die oud-premier Yves Leterme vorige week maakte in De Afspraak op Vrijdag. Die zei afgelopen week dat de christendemocraten hun roeping als brede volkspartij kwijt zijn. Volgens Bogaert klopt dat. ‘Maar we zijn daar niet uit gedwongen’, zei hij zondag. ‘We hebben daar ook voor gekozen, en ik denk dat die fout al voor de verkiezingen is gemaakt.’

‘Een goede sociale zekerheid, een realistische migratie- en integratiebeleid: wij moeten alles combineren’, zei Bogaert nog. Ook de deelname aan een centrum-rechtse regering heeft zijn sporen nagelaten. ‘Na de verkiezingen van 2014 vond men de N-VA een granieten blok waar we niet door konden komen. Wij moesten het menselijk gelaat zijn en de communicatie is daardoor centrumlinks geworden. Dat moet hersteld worden.’

Over zijn eigen toekomst liet Bogaert niet in zijn kaarten kijken. Sinds een interview van een paar weken geleden in de Krant Van West-Vlaanderen, wordt ook in de richting van de West-Vlaming gekeken als het gaat over de opvolging van voorzitter Wouter Beke. Als huidig voorzitter Wouter Beke na de verkiezingen een uitvoerend mandaat zou opnemen, dan zou Bogaert ‘sterk overwegen’ zich kandidaat te stellen om Beke op te volgen, zei hij begin mei.

Die kandidatuur wou hij zondag niet meer met zoveel woorden herhalen. ‘Ik sluit het niet uit”, zei hij in De Zevende Dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content