Helft jonge artsen aanvaardt geen nieuwe patiënten meer

De helft van de jonge Vlaamse huisartsen voert een patiëntenstop door. Te lange werkdagen liggen aan de basis daarvan

Dagen van vijftien uur zien jonge huisartsen niet meer zitten. Ze nemen daarom minder patiënten aan. Dat merkt ook professor Devroey, die jonge huisartsen aan de VUB opleidt. Hij begrijpt hen, want een evenwicht tussen werk en privé is belangrijk maar zo’n patiëntenstop kan ook problemen opleveren.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

“Als je verhuist naar een andere regio en je moet een andere dokter zoeken, of de dokter waar je nu woont, stopt ermee, dan kunnen er inderdaad problemen ontstaan. Maar belangrijk is dat je tijdig anticipeert als patiënt en eigenlijk een globaal medisch dossier hebt bij een huisarts voor je die dringend nodig hebt”, aldus Devroey.

Om de problemen op te vangen is er nood aan genoeg nieuwe huisartsen die de oudere vervangen. Dit jaar studeerde er 300 af, een recordaantal. Maar dat aantal is de komende jaren dan ook echt nodig. “Dat is trouwens ook het advies van de planningscommissie. Die spreekt jaarlijks van getallen van 300 tot 320 voor heel Vlaanderen, om net die uitstroom te kunnen opvangen”, legt Devroey uit. (VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content