Groen: ‘Uitspraken De Wever zijn deel van probleem in plaats van oplossing’

Meyrem Almaci (Groen) is allesbehalve opgezet met de nieuwe bankenwet. © BELGA

‘Bart De Wever strooit beschuldigingen in het rond en stigmatiseert, maar formuleert geen enkele oplossing’, reageert Groen op de uitspraken van de N-VA-voorzitter over racisme.

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over migratie en racisme. ‘Tien minuten lang heeft Bart De Wever in de Terzake studio’s beschuldigingen rondgestrooid en gestigmatiseerd maar geen enkel voorstel van oplossing geformuleerd. Met dergelijke uitspraken is Bart De Wever deel van het probleem in plaats van de oplossing’, zegt partijvoorzitster Meyrem Almaci. ‘Ons land heeft nood aan personen die oplossingen aanreiken in plaats van personen die gemeenschappen en mensen tegen elkaar op zetten.’

Voorbeeld nemen aan Gent

‘De Vlaamse regeringen hebben een decennium verloren op vlak van integratie. Gedurende 10 jaar werkten ze geen afdwingbare oplossingen uit om integratie te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Als we niet opnieuw een verloren decennium willen dan moet er nu een stevig pakket aan maatregelen komen. De Vlaamse regering moet een voorbeeld nemen aan wat Stad Gent doet: de overheden moeten met praktijktesten actief discriminatie tegengaan op arbeidsmarkt en woningmarkt. De Vlaamse overheid moet ook in haar eigen diensten een meer actief superdivers beleid voeren’, zegt Almaci.

‘Ik ben het eens met Bart De Wever dat kennis van het Nederlands essentieel is. Daarom heeft Groen, en niet de N-VA, het inburgeringsbeleid op de rails gezet. Maar belangrijker dan wie de bedenker is van het inburgeringsbeleid is hoe het vandaag wordt toegepast. De N-VA-ministers, minister van Inburgering Homans en minister van Economie Muyters gebruiken kennis van het Nederlands om mensen uit te sluiten, bijvoorbeeld van een betaalbare woning, in plaats van mensen met elkaar in contact te brengen. N-VA bemoeilijkt op die manier de noodzakelijke integratie’, aldus de voorzitster van Groen.

Buikgevoel

Imade Annouri legde de eed af in een shirt van de Rode Duivels
Imade Annouri legde de eed af in een shirt van de Rode Duivels© Belga

‘De Wever stelt dat we racisme moeten bestrijden door de socio-economische situatie van bevolkingsgroepen van allochtone origine te verbeteren. Daarmee vergeet De Wever het SERV-onderzoek dat aantoont dat hoogopgeleide allochtonen langer moeten solliciteren om een job te vinden, zelfs als ze hetzelfde diploma hebben. Met zijn uitspraken speelt De Wever puur op het buikgevoel van mensen in, terwijl hij als burgemeester beter zou moeten weten en een constructieve houding zou moeten aannemen’, vult Groen-parlementslid Imade Annouri aan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content