De uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever gedaan heeft over de Marokkaanse gemeenschap en de Berbers kunnen voor SP.A-politica Yasmine Kherbache niet door de beugel. Dergelijke uitspraken ondermijnen volgens Kherbache het werk van de commissie die zich in het Vlaams Parlement buigt over de strijd tegen de radicalisering. 'Wat is na zo'n tv-optreden de zin nog van de aanbevelingen van de commissie radicalisering?', vraagt Kherbache zich af.

In een lang interview in Terzake herhaalde de Antwerpse burgemeester de stelling dat racisme relatief is 'Racisme is, net als alle 'ismes', relatief', zei hij. Racisme wordt volgens De Wever te makkelijk ingeroepen als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap.

Constructief samenwerken?

'Vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid.' Die uitspraken zijn Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache in het verkeerde keelgat geschoten.

'In het Vlaams parlement werken we constructief over partijgrenzen heen - dus ook met de N-VA - aan een resolutie in de strijd tegen radicalisering. Ondertussen zien we dat de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen de Antwerpse Marokkanen wegzet als een volk met wantrouwen tegen de overheid, extreem vatbaar voor salafisme en radicalisering. Hij zet dus mensen tegen elkaar op. Ik vraag u: welke zin heeft het dat wij aanbevelingen schrijven over 'gedeeld burgerschap' als Bart De Wever Marokkaanse Berbers culpabiliseert?', aldus Kherbache.

De Antwerpse SP.A-politica gaat verder: 'Welke zin heeft het om naar consensus te zoeken over de strijd tegen discriminatie als racisme voor Bart De Wever een logisch 'gevolg' is? Wat voor zin heeft het om in het Vlaams Parlement naar oplossingen te zoeken als de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen tegelijkertijd verkondigt dat de strijd tegen discriminatie niet wenselijk is?' (Belga/AVE)

De uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever gedaan heeft over de Marokkaanse gemeenschap en de Berbers kunnen voor SP.A-politica Yasmine Kherbache niet door de beugel. Dergelijke uitspraken ondermijnen volgens Kherbache het werk van de commissie die zich in het Vlaams Parlement buigt over de strijd tegen de radicalisering. 'Wat is na zo'n tv-optreden de zin nog van de aanbevelingen van de commissie radicalisering?', vraagt Kherbache zich af.In een lang interview in Terzake herhaalde de Antwerpse burgemeester de stelling dat racisme relatief is 'Racisme is, net als alle 'ismes', relatief', zei hij. Racisme wordt volgens De Wever te makkelijk ingeroepen als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap. 'Vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid.' Die uitspraken zijn Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache in het verkeerde keelgat geschoten. 'In het Vlaams parlement werken we constructief over partijgrenzen heen - dus ook met de N-VA - aan een resolutie in de strijd tegen radicalisering. Ondertussen zien we dat de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen de Antwerpse Marokkanen wegzet als een volk met wantrouwen tegen de overheid, extreem vatbaar voor salafisme en radicalisering. Hij zet dus mensen tegen elkaar op. Ik vraag u: welke zin heeft het dat wij aanbevelingen schrijven over 'gedeeld burgerschap' als Bart De Wever Marokkaanse Berbers culpabiliseert?', aldus Kherbache. De Antwerpse SP.A-politica gaat verder: 'Welke zin heeft het om naar consensus te zoeken over de strijd tegen discriminatie als racisme voor Bart De Wever een logisch 'gevolg' is? Wat voor zin heeft het om in het Vlaams Parlement naar oplossingen te zoeken als de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen tegelijkertijd verkondigt dat de strijd tegen discriminatie niet wenselijk is?' (Belga/AVE)