Google Street View aangeklaagd om beschamende foto

© Reuters

Een Fransman dient een klacht in tegen Google Street View: op een foto van zijn huis was te zien hoe hij in zijn tuin stond te urineren. Het is niet de eerste keer dat Google onderwerp is van het debat over de privacy.

De man had geen weet van de foto tot hij opmerkte dat iedereen in het dorp hem uitlachte. Ondanks dat Google zijn gezicht onherkenbaar maakte, herkende iedereen in het kleine dorpje hem onmiddellijk.

De Fransman klaagt Google daarom aan wegens schending van het private leven en het beeldrecht. Hij eist overigens geen tegemoetkoming maar wil gewoon dat de foto verwijderd wordt. Dat meldt persbureau AFP.


Volgens Google maakt de aanklacht geen kans

“Iedereen heeft recht op een zeker niveau van privacy”, vertelt Jean-Noel Bouillard, ’s mans advocaat, aan Reuters. De Fransman dacht kennelijk verstopt te staan achter de gesloten poort van zijn woonst, maar de camera van Google Street View trok de foto boven de poort.

Volgens de advocaat van Google maakt de aanklacht weinig kans. Toch werd Google in Frankrijk in het verleden al veroordeeld in een zaak rond Street View. Toen legde de Franse privacyregulator een recordboete van 100.000 euro op, omdat Google zonder toestemming privéinformatie verzamelde tijdens het maken van de foto’s.


Verschillende klachten

Google Street view ontving sinds het begin van de service in 2007 al verschillende klachten. De vanuit Groot-Brittannië werkend NGO Privacy International klaagde al meermaals over de gebrekkige manier waarop personen onherkenbaar worden gemaakt. De organisatie krijgt dan ook massaal klachten binnen van mensen die zich in hun rechten geschonden voelen.

De klachten zijn echter niet allemaal van komische aard. Zo werd bijvoorbeeld een vrouw die ondergedoken leeft uit angst voor haar gewelddadige ex-partner, voor de deur van haar nieuwe woning gefotografeerd.


Foto’s kunnen verwijderd worden

Toen Privacy International de bezwaren in 2009 aan Google voorlegde, reageerde het bedrijf met de melding dat wanneer mensen ontevreden zijn, ze altijd kunnen vragen dat Google de afbeelding verwijdert. In 2010 lieten zo’n 250.000 Duitsers op die manier al een foto van hun huis verwijderen. Dat schrijft de BBC op haar website.

In de Indiase stad Bangalore was de belofte van onherkenbare foto’s en de mogelijkheid die te verwijderen niet genoeg. Vorig jaar werd het Street View project daar stilgelegd na klachten van de politie. Bangalore zou te gevoelig zijn voor terroristische aanslagen, vanwege de aanwezigheid van het Indiase ruimteprogramma, om foto’s van de stad te publiceren. Ook in Tsjetsjenië werd het Google Street View programma al stilgelegd. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content