Goedele Liekens: ‘Ik val op alfamannetjes, maar zij hebben nood aan een hele harem huppelflupjes’

Goedele Liekens © KARL

Goedele Liekens is seksuologe, psychologe en kandidaat voor de federale parlementsverkiezingen (Open VLD). Maar hoe is zij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had zij 22 minuten en 30 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Angst is een slechte raadgever. Maar er is wel veel nieuws dat me boos en verdrietig maakt. Neem nu de genocide in Rwanda, precies 25 jaar geleden. Ook toen is bewezen hoe makkelijk mensen elkaar afslachten, als je maar genoeg polariseert.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Voor de Verenigde Naties predik ik al jaren het belang van familieplanning. Geef vrouwen de kans om zelf te kiezen hoeveel kinderen ze willen, met wie en wanneer, en de wereld zal er heel anders uitzien.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik ontmoet geregeld psychologen en gynaecologen die me zeggen dat ik in Vlaanderen een woordenschat heb aangereikt om over moeilijke thema’s te praten. Van zelfmoordneigingen over transgenders tot seksueel misbruik: al 30 jaar voer ik het debat. Wat trouwens niet altijd werd geapprecieerd.

Wat is uw grootste mislukking?

Misschien het feit dat ik nooit gedoctoreerd heb. Het is me een paar keer gevraagd, maar is het er nog niet van gekomen.

Hebt u al overwogen om te emigreren?

Telkens als ik in Afrika kom, wil ik blijven. We kunnen zo veel leren van hun cultuur: hoe zij zingen en dansen, zowel op een feest als op een begrafenis. Daarmee zouden wij ons een hoop Prozac kunnen besparen. Maar tegelijk begin ik na tien dagen in Afrika altijd weer te smachten naar thuis.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Aan de Chiro- en jeugdkampen. We waren met vijf kinderen thuis, verre reizen zaten er niet in. Die kampen waren het hoogtepunt van het jaar.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Ik rijd met een hybride, eet weinig rood vlees en compenseer mijn vluchten. En ik bespaar al 25 jaar fundamentalistisch op water en papier. Sinds ik veel in Afrika kom, krijg ik kippenvel van het feit dat wij drinkwater door ons toilet spoelen.

Voor mij staat seks gelijk aan intimiteit en lichamelijkheid. Levensnoodzakelijk dus.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Toen ik na een internationaal congres bij Van Gils en Gasten bepleitte dat we mensen met pedofiele gevoelens moesten helpen zodat we kunnen vermijden dat ze daden plegen, las ik ergens ‘dat mijn kinderen verkracht moesten worden’.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Dagelijks, en zij tegen mij. Onze hond Maurice knort vooral om zijn goestingske te krijgen, Colette de kat doet altijd een heel verhaal.

Van welke beslissing hebt u het meest spijt?

Dat ik mijn productiehuis heb verkocht.

Hebt u het gevoel dat de jaren dertig terug zijn?

Er is toch een stroming die heel sterk het wij-zij-gevoel probeert aan te wakkeren, wat wederzijds wantrouwen opwekt. Zelfs binnen een koppel is dat onleefbaar.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Geen enkele kunstvorm benadert de schoonheid van de natuur. Ik kan al blij worden van een onnozel beekje met dikkopjes.

Waarover zou u meer willen weten?

Over de sterren.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Best veel. Maar ik probeer vooral inhoudelijk bij te dragen, bijvoorbeeld door seksuele opvoeding te geven in ontwikkelingslanden.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Ik val op alfamannetjes, maar zij hebben nood aan een hele harem huppelflupjes. Een onstilbare honger naar bewondering van nietszeggende extraatjes. Gedoemd om te mislukken.

Vindt u seks overschat?

Uiteraard niet! Voor mij staat seks gelijk aan intimiteit en lichamelijkheid. Levensnoodzakelijk dus.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Drie dagen.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik eet alleen bruinbrood en wandel elke dag met de hond. En ik droom al jaren van yoga.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Ik vrees van niet, daar ben ik te strijdvaardig voor.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat de anderen het ook niet weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content