Alexander De Croo: ‘Mijn ouders stuurden me elk jaar op kamp met kinderen uit Parijs’

© Karl
Peter Casteels

Alexander De Croo is vicepremier voor de Open VLD. Met De eeuw van de vrouw brengt hij binnenkort een boek uit. Maar hoe viert De Croo vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 20 minuten en 13 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ik ben deze zomer van de eerste tot de vijftiende augustus weg geweest.

Wat hebt u de voorbije vakantie gedaan?

We zijn naar Tanzania geweest. Ik wilde mijn kinderen al lang eens laten zien dat er landen in de wereld zijn waar de mensen andere problemen hebben dan hoelang ze op hun iPad mogen spelen of wanneer ze moeten gaan slapen.

Volgt u het nieuws als u met vakantie bent?

Als ik de kranten kan downloaden, blader ik daar ’s ochtends wel door. Ik voel niet de behoefte om helemaal te deconnecteren of mij af te sluiten van de wereld.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Met mijn vrouw heb ik in een klein groepje eens een trektocht gemaakt door de Namibische woestijn. ’s Nachts sliepen we onder de blote hemel. Die reis was een onwaarschijnlijke ervaring.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Toen ik negentien was, ben ik met vrienden naar Turkije gegaan. Het stadje waar we zaten, bleek een Benidorm in het kwadraat te zijn. We hebben er nog het beste van gemaakt, maar daar hadden we ons toch wat aan mispakt.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Zwaarden, paarden en ziektekiemen van Jared Diamond. Daarin legt Diamond uit waarom de wereld zich ontwikkeld heeft tot wat hij vandaag is. Iedereen zou dat eigenlijk gelezen moeten hebben.

Welke boeken nam u dit jaar mee op reis?

Ik heb Sapiens van Yuval Noah Harari gelezen. Het opzet is wat hetzelfde als dat boek van Diamond, maar de verklaringen die Harari geeft, zijn mij soms iets te simpel.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie hebt bezocht?

In Florida ben ik vier jaar geleden in het museum van de Amerikaanse ruimtevaart aan Cape Canaveral geweest. Na een halve dag had mijn vrouw het wel gezien, maar ik had er nog makkelijk twee dagen langer in kunnen rondlopen.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Niet echt, nee. Ik ben op mijn achttiende wel eens met vrienden naar Ibiza geweest, waarvan er een paar het hotel zijn uitgezet omdat ze het zo bont hadden gemaakt. Ik heb toen mijn prille diplomatische vaardigheden moeten inzetten om voor hen ergens anders een kamer te vinden.

Op het zomerkamp in Parijs noemden ze me Le Flamand rose.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Toen ik als jonge twintiger een stage deed in de VS, was ik even samen met een Duits meisje uit Hamburg. Ik moest daar vorig jaar toevallig zijn, en heb haar toen een mailtje gestuurd. Ze antwoordde dat ze met verbazing volgde wat er sinds onze ontmoeting in mijn leven is gebeurd.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Nee. Vroeger had ik tijdens vakanties en op andere momenten soms last van een knagend gevoel van onrust. Ik had het idee dat ik niet alles uit het leven haalde. Maar sinds ik de politiek ben ingegaan, heb ik dat niet meer.

Bent u ooit alleen op vakantie geweest?

Mijn ouders stuurden me vanaf mijn zevende elk jaar alleen op kamp met kinderen uit Parijs, om de taal te leren. In het begin sprak ik nog geen woord Frans, en keek ik daar absoluut niet naar uit. Ze noemden mij ook Le Flamand rose (een ‘ flamant rose’ is een flamingo, nvdr). Maar achteraf bekeken waren dat eigenlijk schitterende vakanties.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ja. Ik maak er wel afspraken over met mijn vrouw. Als er mensen bellen, laat ik de telefoon rinkelen en bel ik ’s avonds pas terug.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik speel nooit petanque.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan tijdens het jaar?

Ik ben tijdens het jaar vaak minstens even gelukkig als op vakantie.

Partner Content