Pieter Embrechts: ‘Ik prijs me gelukkig dat ik werkelijk niets af weet van beleggen’

© Karl
Peter Casteels

is acteur en muzikant. Hij toert momenteel door Vlaanderen met het Sun*Sun*Sun String Orkestra. Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 17 minuten en 34 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Het onvoorstelbaar domme voorstel van Trump om leerkrachten op school te bewapenen. What the fuck?!

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Ik kan mij heel erg vinden in het voorstel van Ricky Gervais dat religie pas op je twintigste geïntroduceerd zou mogen worden. Wanneer je een volwassen mens bent en je daarover zelf kritisch kunt nadenken.

Wat is uw grootste prestatie?

Vorig jaar maakte ik A street concert, een concert over bewoners van de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Als ik de reacties van het publiek mag geloven, is dat voor theater en muziek mijn grootste prestatie tot nu toe.

Wat is uw grootste mislukking?

De keren dat ik me heb laten verleiden om in projecten te stappen waarvan ik gaandeweg te weten kwam dat het zielloze ondernemingen waren waar de focus alleen op commercieel gewin lag.

Als ik de jonge bengels van mijn zus op een kast zie kruipen of van een tafel zie springen, krijg ik al een hartverzakking

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst in Californië was, dacht ik: waarom ben ik hier niet komen wonen toen ik vijfentwintig was? Het weer, de zee, het surfen, het buitenleven: allemaal geweldig.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Aan mijn gitaren.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Zo veel mogelijk mijn fiets of de trein nemen, mijn huis isoleren, groene stroom gebruiken, niet overdreven het huis warm stoken. Eigenlijk het gebruikelijke, nee?

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik sprak ooit op een burgermanifestatie in Borgerhout om het stadsbestuur te herinneren aan de belofte om van het Moorkensplein een groen plein te maken. De volgende dag werd ik door schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde uitgemaakt als leugenaar en mislukte BV. Tja.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Constant. Ik heb twee grijze tijgerkatten.

Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?

Ik zou graag nee zeggen want ik hoop dat mijn kinderen, die ik nog niet heb, vrij in het leven zullen staan. Maar als ik de jonge bengels van mijn zus op een kast zie kruipen of van een tafel zie springen, krijg ik al een hartverzakking.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Ik hou van heel veel verschillende dingen, maar literatuur die je doet lachen bij het lezen vind ik grote kunst. Vorige week nog stond ik luidop te lachen met het heerlijke boekje Verhalen voor in het haardvuur van Herman Finkers. Zoals: ‘Aan hij die woont, / In Knokke, Brugge, en Kortrijk, / Weet U wel, dat U woont, / In drie plaatsen tegelijk.’

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Ik prijs me gelukkig dat ik werkelijk niets af weet van beleggen, en toch besluipt me soms de goesting om daar meer over te weten.

Wat is de schuld van de media?

Dat de vorm waarin iets gebracht wordt de inhoud soms overschaduwt.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Niet zo veel, maar ik treed vaak gratis op voor goede doelen.

Literatuur die je doet lachen bij het lezen vind ik grote kunst

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

De liefde ultiem houden.

Vindt u seks overschat?

Dat gaat op en neer.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Twee dagen.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik zuip me zelden in coma en eet niet echt ongezond. Ik hou ook van sporten, ook al doe ik het de laatste jaren minder door een reeks blessures.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Als de dood voor je deur staat en je stad aangevallen wordt door blinde terreur? Wees maar zeker dat ik dan op de vlucht sla.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content