In 2010 deinde vanuit Frankrijk een internationaal schandaal uit naar borstimplantaten van PIP. De met gel gevulde PIP-prothesen konden broos worden en beginnen lekken omdat een niet-toegelaten siliconengel van slechte kwaliteit werd gebruikt. Dit kon op zijn beurt leiden tot irritatie en ontstekingsreacties. Duizenden vrouwen werden slachtoffer.

Er is volgens de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine nu ook een duidelijke samenhang gevonden tussen borstprothesen en een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, het anaplastisch grootcellig lymfoon. Sedert 2011 zijn er achttien vrouwen met borstimplantaten die aan de ziekte lijden, één is eraan gestorven.

'Geen reden voor groot alarm'

Luidens Touraine zijn er nog geen sporen naar een welbepaald product of welbepaald bedrijf, en is er geen reden voor groot alarm.

Vrouwen met borstimplantaten - in Frankrijk bijna 400.000 - wordt niet aangeraden hun prothese te laten verwijderen. Het Franse kankerinstituut Inca spreekt van internationaal 173 gevallen sinds 2011. Op het niveau van de Europese Unie is een taskforce opgericht voor het uitwisselen van ervaringen, aldus Touraine. (Belga/TE)

In 2010 deinde vanuit Frankrijk een internationaal schandaal uit naar borstimplantaten van PIP. De met gel gevulde PIP-prothesen konden broos worden en beginnen lekken omdat een niet-toegelaten siliconengel van slechte kwaliteit werd gebruikt. Dit kon op zijn beurt leiden tot irritatie en ontstekingsreacties. Duizenden vrouwen werden slachtoffer. Er is volgens de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine nu ook een duidelijke samenhang gevonden tussen borstprothesen en een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, het anaplastisch grootcellig lymfoon. Sedert 2011 zijn er achttien vrouwen met borstimplantaten die aan de ziekte lijden, één is eraan gestorven. Luidens Touraine zijn er nog geen sporen naar een welbepaald product of welbepaald bedrijf, en is er geen reden voor groot alarm. Vrouwen met borstimplantaten - in Frankrijk bijna 400.000 - wordt niet aangeraden hun prothese te laten verwijderen. Het Franse kankerinstituut Inca spreekt van internationaal 173 gevallen sinds 2011. Op het niveau van de Europese Unie is een taskforce opgericht voor het uitwisselen van ervaringen, aldus Touraine. (Belga/TE)