WHO: ‘Bijna zes op de tien volwassenen kampen met overgewicht of obesitas’

© Getty Images

Meer dan de helft van de volwassenen lijdt aan overgewicht of obesitas in Europa. Bij kinderen is bijna één op de drie in Europese landen zwaarlijvig. Dat blijkt dinsdag uit het European Regional Obesity Report 2022 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Alarmerende resultaten”, zo reageert Hans Kluge, regionale directeur voor WHO Europa. “Er is dringend actie nodig op lokaal, regionaal én nationaal vlak.”

Ongeveer 59 procent van de volwassen bevolking in de WHO Europa-regio kampt met overgewicht of obesitas. Er is bovendien een duidelijk verschil tussen mannen (63 procent) en vrouwen (54 procent). Maar ook bij kinderen schoten de obesitascijfers de laatste decennia de hoogte in. Zo heeft bijna één op de drie kinderen er last van, met een licht verschil tussen jongens (29 procent) en meisjes (27 procent).
Het Belgische gemiddelde voor volwassenen met overgewicht ligt op 59,5 procent. Het gemiddelde voor de mannen ligt zelfs hoger (67,6 procent) ten opzichte van het Europese gemiddelde. Dat van de vrouwen ligt met 51,4 procent daarentegen lager. Ook het gemiddelde van de kinderen ligt lager (25,5 procent).
Mensen met obesitas hebben bovendien een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, luchtwegaandoeningen, maar ook kanker. Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, met naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat komt overeen met 13 procent van de totale sterfte.


“Elk jaar komen er in Europa ongeveer 200.000 nieuwe kankergevallen bij door obesitas”, zo zegt Kremlin Wickramasinghe, van het WHO-bureau voor niet-overdraagbare aandoeningen. Volgens de onderzoeker zal dit cijfer de komende jaren alleen maar stijgen. Bovendien is obesitas niet enkel een grote risicofactor om kanker te krijgen, maar leidt het ook tot een minder effectieve behandeling tegen de ziekte. “Als we kanker willen verslaan, moeten we obesitas aanpakken”, reageert Hans Kluge.


Daarnaast lopen zwaarlijvigen ook een groter risico op een ziekenhuisopname of zelfs sterfte bij een coronabesmetting. Volgens voorlopige cijfers zou de pandemie ook haar stempel hebben gedrukt op de stijgende obesitascijfers bij kinderen en adolescenten. Dit valt te verklaren door een gebrek aan lichaamsbeweging en veranderingen in het eetpatroon tijdens de lockdown.


Er is dus nog heel wat werk nodig om obesitas en overgewicht te tackelen. Zo is geen enkel land binnen WHO-Europa op weg om de WHO-doelstelling te halen om tegen 2025 de ziekte een halt toe te roepen. Enkel in Noord- en Zuid-Amerika zijn de obesitascijfers nog hoger. De WHO roept de autoriteiten daarom op om hierop extra in te zetten in hun gezondheidsbeleid.

Partner Content